Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Historisk: Symbolet på tre et halvt års slid

Kollektiv emblemoverrækkelse er en 101 år gammel tradition, som Dansk Sygeplejeråd for et par år siden besluttede at genoptage, da der i konfliktens kølvand opstod et særligt behov for at styrke fagfællesskabet.

Sygeplejersken 2014 nr. 2, s. 13

Af:

Susanne Bloch Kjeldsen, journalist

Emblemoverraekkelse-DSR-1933
Foto: Dansk Sygeplejehistorisk Museum

Dengang

”Jeg forpligter mig for Gud og denne Forsamling til at leve mit liv i Renhed og at udøve min Gerning i Troskab”.

Sådan lyder de første linjer i det sygeplejeløfte, der indtil 1980’erne blev læst op ved de nyuddannede sygeplejerskers dimission (siden 1950’erne dog uden Vorherre nævnt).

Nogle gange optrådte Dansk Sygeplejeråds formand endda ved en højtidelig overrækkelse af emblemerne til de nye medlemmer. Firkløveremblemets historie går tilbage til Dansk Sygeplejeråds grundlæggelse i 1899, og den lille emaljerede broche fik fra starten en vigtig symbolik – den var for de udvalgte, de ”rigtige sygeplejersker”. I starten af 1900-tallet var uddannelsen uensartet, og emblemet blev derfor den synlige garanti for en fuldt kvalificeret sygeplejerske.

Desværre var medlemmerne ikke for gode til at passe på emblemet. Derfor besluttede bestyrelsen i Dansk Sygeplejeråd i 1912, at det skulle overrækkes af formanden ved en ceremoni. Den første kollektive emblemoverrækkelse fandt sted i september 1913, hvor formand Henny Tscherning læste Florence Nightingale-løftet, det såkaldte sygeplejeløfte, og gjorde sygeplejerskerne opmærksom på det forpligtende i emblemet.

 20 år senere, omkring 1933, ophørte traditionen med kollektiv emblemoverrækkelse, men igennem Dansk Sygeplejeråds 115 år lange historie er den med jævne mellemrum blevet taget op igen. I 1941, hvor den tyske besættelse skabte behov for sammenhold, blev traditionen genindført.

Kilde: ”Firkløveret og ildsjælene” – Dansk Sygeplejeråds historie 1899-1999.

Sygeplejerraads-emblemer-Sundheds-ucn1
 Foto: Ajs Nielsen
Nu

I mange år modtog nyuddannede sygeplejersker deres emblem med posten, men efter den langvarige konflikt i 2008 fik Dansk Sygeplejeråd igen behov for at forstærke fagfællesskabet og identitetsfølelsen blandt medlemmerne.

1.-kredsnæstformand i Kreds Nordjylland, Helle Kanstrup, husker, at man i organisationen talte om, hvad man kunne ændre på for at gøre det mere attraktivt at være medlem. Og en af idéerne var at genindføre den kollektive emblemoverrækkelse i 2010.

På sygeplejeskolen i Thisted havde den tidligere formand for Dansk Sygeplejeråds amtskreds i Viborg allerede været til stede ved skolens dimission i mange år. I Hjørring og i Aalborg var det nyt.

”Man gør det forskelligt på skolerne. I Hjørring læser man sygeplejeløftet op, og de studerende har uniformer på,” fortæller Helle Kanstrup.

I den tale, hun holdt i januar 2014, henviste hun til Henny Tschernings tale fra 1913 om, at de nye medlemmer skal bruge deres uddannelse som grundlag for at arbejde videre mod stadigt større faglig dygtighed og udvikling.

”For de nyuddannede er emblemet stadig et symbol på ”en rigtig sygeplejerske”, siger Helle Kanstrup.

Kun meget få nyuddannede sygeplejersker i Nordjylland er ikke medlemmer af Dansk Sygeplejeråd. Uanset, om man er medlem eller ej, får man overrakt et lykønskningsbrev fra Dansk Sygeplejeråds formand, Grete Christensen.

Historien om Dansk Sygeplejeråds emblem

DSR%20emblem%20nyt
Dansk Sygeplejeråd blev stiftet i 1899. Stifterne var fra starten klar over, at der skulle findes et ydre tegn, som dels kunne fungere som samlende symbol for sygeplejerskerne selv, dels overfor omverdenen kunne signalere, at her var en sygeplejerske, med alt hvad det indebar:

Nemlig en sygeplejerske, der havde gennemført tre års uddannelse i faget på tilfredsstillende måde, så hun var fundet værdig til optagelse i Dansk Sygeplejeråd.

Læs mere om Dansk Sygeplejeråds emblem, der stort set har været uændret gennem 115 år 

Sygeplejerskeløftet

Sygeplejerskeloeftet300
Florence Nightingale- eller sygeplejerskeløftet fungerede i begyndelsen som et internationalt etisk kodeks. Det blev brugt i Danmark til op i 1970erne.

Det blev formuleret af Mrs. Lystra E. Gretter, der var forstanderinde på The Farrand Training School for Nurses i Detroit, Michigan. Det blev første gang brugt på Harper Hospital i Detroit i foråret 1893. Løftet er en tilpasset version af den hippokratiske ed, der bruges af læger.

Læs mere

Dansk Sygeplejehistorisk Museum

sygeplejemuseum%20vinter%20200x200

Dansk Sygeplejehistorisk Museum i Kolding viser beretningen om sygeplejens historie og sygeplejens betydning for det danske sundhedsvæsen.

Besøg museet og museets hjemmeside