Har vi de rigtige oplysninger om dig?
Når vi har korrekte oplysninger om dig, kan vi bedst sørge for, at du får relevant hjælp og information fra DSR.
Sygeplejersken
Optjener ikke pension
Intet spænder ben for, at arbejdsgiver kan udbetale et pensionsløntillæg til de sygeplejersker, der trækker i arbejdstøjet igen, efter de ellers er gået på pension. Men Kirsten Flink får ikke udbetalt kompensation for den pension, hendes kolleger får.
Sygeplejersken 2022 nr. 10, s. 53
Af:
Laura Elisabeth Lind, journalist
Kirsten Flink, som ellers var gået på pension, er glad for, at hun kan hjælpe i en tid, hvor det er svært at rekruttere sygeplejersker. Og hun er tilfreds med sin ansættelsesaftale i distriktspsykiatrien. Men når det kommer til pension, er der flere huller.
For det første kan hun – pga. pensionsreglerne – ikke sætte hele sin pension i bero, men må få den ene halvdel udbetalt. Derfor er hun nødt til at bruge sit bikort og hver måned betale omkring halvdelen af pensionsudbetalingen i skat.
“For det andet kan jeg ikke optjene pension af den løn, jeg tjener lige nu. For jeg er startet med at få pension udbetalt. Ifølge vores overenskomst kan vi, der er gået på pension og starter med at arbejde igen, så få udbetalt et løntillæg svarende til pensionen – men kun hvis man er fyldt 70 år. Region Sjælland kan så vælge at udbetale min pension som et personligt tillæg. Men det vil de ikke, når nu overenskomsten er, som den er,” siger hun og fortsætter:
“Det er underligt. Hvis en anden bliver ansat i min stilling, skal de alligevel af med de penge. Humoristisk set kan man sige, at som det er nu, tager jeg penge med på arbejde.”
13,5 pct. lavere løn
Ifølge Rasmus Olsen, faglig konsulent i Dansk Sygeplejeråd, Kreds Sjælland, kan arbejdsgiver sagtens udbetale et løntillæg svarende til pensionen, såfremt man vil trække på arbejdskraft blandt pensionerede sygeplejersker, der gerne vil tilbage i arbejde.
“Der er som sådan intet, der forhindrer regionen i at tildele et løntillæg som kompensation for den manglende pensionsindbetaling,” siger han.
Men arbejdsgiver er samtidig i sin fulde ret til at afvise at indbetale pension eller et tilsvarende pensionstillæg til lønnen. For i overenskomsten står der, at pensionsordningen ikke gælder pensionerede, der “får egenpension fra en pensionsordning, det offentlige har ydet bidrag til”.
“Reelt set betyder det, at sygeplejerskerne aflønnes 13,55 pct. lavere, hvis man betragter bruttolønnen, end de sygeplejersker, der endnu ikke er opstartet på pension. Samlet set giver det en besparelsesgevinst for regionerne at ansætte pensionerede sygeplejersker,” siger Rasmus Olsen.
Dansk Sygeplejeråd har gentagne gange rettet henvendelse til regionen om problemet, fortæller Rasmus Olsen og tilføjer:
“Men det er indtil videre ikke lykkedes os at få dem overbevist om, at der er reel arbejdskraft til rådighed, som ikke udnyttes. For en række af vores medlemmer nægter at lade sig ansætte under de her præmisser.”
Læs også i samme tema: