Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Kapitel 4: Kniven for struben

Henrik er træt af kontrollerne, fordi det er et værre puslespil logistisk at få til at hænge sammen med arbejdet. Men han kan også se fordelen i, at det ikke kun er hans egen rygrad, der holder ham fra flasken.

Sygeplejersken 2022 nr. 4, s. 27-28

Af:

Kristine Jul Andersen, Journalist

Den 8. november 2021 var vejret gråt, stille og småkoldt. Henrik var stået af toget i Svendborg og gik ned ad den velkendte skovvej med de halvnøgne træer mod sin arbejdsplads Botilbuddet Skovsbovej. Det var fem uger siden, han blev udskrevet fra Ringgården, og nu var han for første gang i et halvt år på vej til arbejde med mødetid kl. 8.00. Han havde på ingen måde lyst til at gå videre. Benene lystrede ikke. Det var, som om han gik på skyer. Det vendte sig i maven, og han kastede morgenkaffen op på jorden i rabatten. Heldigvis havde han pakket Colgate og tandbørsten i sin sorte Wegner-rygsæk, indkøbt ubrugt i genbrugsbutikken.

Da han endelig kom indenfor, sad 5-6 kolleger samlet ved et bord i den stille opholdsstue og spiste deres madpakker. Nogle fik grød, andre frugt eller yoghurt. De hilste på ham, og han satte sig stille ved bordet og lyttede til snakken. Først bagefter på personalekontoret – uden beboere og mellem computerne – fik han krammere fra kollegerne. De var glade for at se ham. Han var også glad for at se dem, kunne han mærke. Han sad lidt på en kontorstol i det lille rum, hvor han mange måneder forinden havde fortalt sin kollega om sit misbrug. Han fik et nyt kodeord, loggede ind på en computer og læste et par mails. Så satte han sig ud i opholdsstuen og drak kaffe med et par beboere. Han kom igennem sin første arbejdsdag på to timer og var fuldstændig udmattet bagefter. 

Henrik Sjøberg Rasmussen
Henrik har altid ønsket sig en tatovering, men aldrig vidst, hvordan den skulle se ud.
Foto: Micheal Drost-Hansen

Planen var, at Henrik skulle begynde på arbejde på en delvis raskmelding med gradvis optrapning til fuld tid omkring nytår. Men midt i december blev det for meget. Henrik så ikke selv sine stress-signaler, men det gjorde Peter, og til en parsamtale på misbrugscenteret blev Henrik rådet til at ringe til Merethe og bede om, at han ikke blev sat op i tid den kommende uge. Merethe vurderede sammen med Henrik, at de skulle vente et par uger ekstra, hvilket også betød, at datoen for, hvornår han blev raskmeldt, blev udskudt. 

Henriks egen læge vurderede, at Henrik kunne være tilbage på fuld tid i starten af marts, og da den nye tidsplan gik igennem til Henriks arbejdsplads, fik han besked om, at hvis han i starten af marts ikke var nået op på fuld tid, ville han blive indstillet til afskedigelse. Yderligere fravær ville ikke være foreneligt med driften og arbejdsplanlægningen. 

To års rene urinkontroller

Ifølge en ny opgørelse, som STPS har lavet for Sygeplejersken, var der sidste år 220 sygeplejersker, læger, social- og sundhedsassistenter og andre sundhedsansatte med autorisation, som var under tilsyn af STPS pga. misbrug i form af alkohol, medicin og/eller narkotika. Det var lidt færre end årene før, hvor der i 2019 blev sat 269 under tilsyn, og i 2020 var antallet oppe på 297. Indtil videre er der i 2022 52 nye tilsynssager, og STPS forventer, at det tal vil nå op på det samme som i 2019.  

Helt overordnet regner man med, at niveauet svarer til to promille af alle autoriserede sundhedspersoner. 

Selvom det er patienternes sikkerhed, STPS har et ansvar for, er erfaringerne, at kontrollen af sundhedspersoner, der har et misbrug, også giver et bedre resultat for behandlingen. Marianne Gunst-Møllers erfaring som rusmiddelbehandler af sundhedsprofessionelle er, at størstedelen kommer igennem forløbet og bliver clean. Desuden viser et amerikansk studie, at der er en bedre chance for at komme ud af sit misbrug, hvis man kombinerer kontrol og behandling. 

Hun fortæller desuden, at 60-70 pct. af de personer, der har et misbrug, også har en psykisk sygdom ved siden af. Henrik er én af dem. Han døjer med angst og skal udredes for, om han har en bipolar lidelse eller en kronisk depression. Da det kan øge hans risiko for tilbagefald, har STPS vurderet, at han skal aflægge rene urinkontroller i to år, før han bliver fritaget for at være under tilsyn. Går alt godt, er han ude af systemet til juli 2023.  

Henrik er træt af kontrollerne, fordi det er et værre puslespil logistisk at få til at hænge sammen med arbejdet. Men han kan også se fordelen i, at det ikke kun er hans egen rygrad, der holder ham fra flasken. Så han kæmper videre. Den sidste uge i januar havde Henrik sin første uge på fuld tid og har siden været raskmeldt. Og han har ikke rørt alkohol siden den sommerdag sidste år på bænken i parken i Ryslinge. 

Henrik Sjøberg Rasmussen

TEMA: MISBRUG
Alkohol stjal Henriks autorisation

For knap et år siden blev sygeplejerske Henrik Sjøberg Rasmussen sygemeldt fra sit arbejde med et alvorligt alkoholmisbrug. Kort efter blev hans autorisation sat i bero af Styrelsen for Patientsikkerhed. Styrelsen kræver kontrol og behandling, før sygeplejersker som Henrik kan komme tilbage til arbejdet – og livet. 

Læs Henriks historie og andre artikler om temaet misbrug: