Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Kapitel 3: Hjertesyg kæmper med smøgerne

"Rygningen er hans akilleshæl, fortæller han. 15-20 cigaretter ryger han om dagen, men tankerne om at stoppe er blevet hyppigere."

Sygeplejersken 2022 nr. 8, s. 26-27

Af:

Kristine Jul Andersen, journalist

sy8-2022_tema_5

En lille rullevogn fyldt med udstyr til at tage blodprøver står skråt bag Pernille i konsultationen. I hvide, hullede beholdere står massevis af blodprøveglas sorteret efter lågenes farver, der er røde, grønne, lilla, lyslilla – og enkelte blå, lyserøde og orange. En taperulle ligger også klar ved siden af en kasse med vatrunddeller og en stabel urinkopper.

På hylden under fylder en stor gul affaldsspand til nåle og adskillige pakker med bandager. 

Skråt foran Pernille sidder dagens ottende patient i den sorte stol. Jan Christiansen er 68 år, slank og har lyst hår, og er til årskontrol, fordi han har for højt blodtryk. Og så er han hjertesyg og har fået indopereret en ny hjerteklap.

Pernille spørger, hvordan han har det. Lige nu er det hans hudproblemer, der fylder. Han viser hænderne frem, der er røde og afskallede. Det er ikke et nyt problem, men det er blusset op igen efter coronaperiodens hyppige brug af sprit. 

Pernille har drejet computerskærmen, så Jan kan se, hvad hun skriver samtidig med, at hun taler med ham. Hun spørger til hans forældre. Hvad de døde af. De havde ikke hjerteproblemer, men hudproblemerne har han arvet fra sin far. Jan sidder med foldede hænder og svarer roligt på de spørgsmål, Pernille stiller. 

 ”Jeg skal selv gøre det” 

Jan cykler omkring 15 km. Han spiser grønt hver dag og drikker 1-5 genstande alkohol om ugen. Rygningen er hans akilleshæl, fortæller han. 15-20 cigaretter ryger han om dagen, men tankerne om at stoppe er blevet hyppigere. Han er bange for, hvor han skal gøre af sine hænder, hvis han holder op, og Pernille spørger for sjov, om han har overvejet at hækle, men det vil Jan overlade til sin kone, griner han.  

Pernille holder ham fast på emnet og forklarer, at det vil beskytte både hans hjerte og lunger, hvis han stopper med at ryge. Hun foreslår gratis rygestopkursus i kommunens sundhedscenter. Men Jan afviser. 

”Hvis jeg først beslutter mig for at stoppe, er jeg så stædig, at det nok skal lykkes. Men jeg skal selv gøre det,” siger han, og Pernille smiler til ham: 

”Jeg kan mærke, at du er på vej. Det er dejligt. Jeg er glad for, at du vil snakke med mig om det. Nu skal jeg nok lade være med at spørge mere.” 

Jan har sin egen lyd 

Imens har hun hevet et stetoskop frem, der har ligget på skrivebordet, og lytter til hans hjerte og lunger under den lyseblå skjorte. 

”Du har din egen lyd. Kan du høre hjerteklappen, når du skal sove?”

Det kan Jan godt. Den er høj. Lynhurtigt fortsætter spørgsmålene om vandladning og afføring, rejsning og sex, og til sidst gennemgår hun en række vitamintilskud. Herunder et forslag fra Pernille om at spise zink, der kan være godt for huden. 

Næsten ubemærket har Pernille snuppet tre glas fra rullevognene bag hende og sat på bordet foran dem. Et lilla, rødt og grønt. Et stykke tape med en vatrunddel sidder klar på bordkanten, og pakken med nålen til blodprøven ligger klar. 

Blodtryksapparatet har fast plads på bordet lige ved siden af patienterne, og Pernille sætter den sorte ballon på Jans venstre arm, hvorefter hun knapper skjorteærmet op på den højre og ruller op. Lynhurtigt sætter hun en regnbuefarvet elastik om overarmen, dupper lidt med en finger i albuehulen og stikker en nål i blodåren. Jan kigger roligt med, mens Pernille fylder de tre glas med mørkerødt blod. Det giver et lille gib i ham, da hun hiver nålen ud igen og taper vatrunddellen på armen. 

Slap af og træk vejret 

Bagefter sætter hun blodtryksmåleren i gang og forsvinder ud af lokalet med blodprøverne og beskeden:

”Slap af. Træk vejret ind gennem næsen og ud gennem munden.”

Der bliver stille i rummet. Ballonen knitrer, mens den puster sig op omkring overarmen. Fra det åbne vindue høres bilernes brummen. Så er Pernille tilbage. Hun konstaterer, at blodtrykket ligger lige i overkanten. Det positive er, at det ikke er steget siden sidst. 

Årskontrollen hos hende er slut. Nu skal blodprøverne analyseres, og så skal Jan have en tid ved lægen, som ud fra Pernilles forarbejde skal afgøre, om medicinen skal justeres, eller der skal ske andre tiltag.