Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Kapitel 5: Glæden ved at kende sine patienter

"Hun kender familierne. Patienterne. Hun kan se, når der er noget galt. Og hun bliver ked af det, når hun får en epikrise om en, der er død."

Sygeplejersken 2022 nr. 8, s. 30-31

Af:

Kristine Jul Andersen, journalist

sy8-2022_tema_oploeft3
Vision: Flere opgaver til praksispersonalet

I 2020 udarbejdede Danske Regioner og PLO ’Vision for almen praksis 2030’ med følgende mål:

  • Flere læger og mere praksispersonale skal sikre frit lægevalg i hele landet.
  • Almen praksis skal i højere grad være omdrejningspunkt for patienter og ansvarlig for det samlede patientforløb.
  • Klinikken skal ses som en enhed, hvor personalet varetager en stor del af opgaverne. De praktiserende læger har det overordnede ansvar, men mange opgaver udføres af praksispersonalet.
  • Fremtidens klinik vil oftere bestå af flere læger under samme tag. 
  • En række faggrupper vil i højere grad arbejde i lægeklinikkerne, herunder læger, sygeplejersker, sekretærer, social- og sundhedsassistenter, bioanalytikere, jordemødre, medicinstuderende, fysioterapeuter mfl.

Maria Lie-Olesen har taget plads i den sorte stol i Pernilles konsultation med sin godt tre måneder gamle Malba Lie-Chimera på skødet. Et rosa sløjfebånd sidder om det lille hoved med det sparsomme hår og matcher bukserne i samme farve og den blomstrede bluse. Hun smiler, mens tungen går på opdagelse rundt om munden. Pernille har lagt sine hænder på de to små lår og storsmiler til de små babyøjne. 

Hun kigger hurtigt op på Maria og spørger, hvordan det går. Kommenterer, hvor godt hun ser ud – og med nylakerede orange negle. Maria svarer dog, at det er ret hårdt.

På skrivebordet ligger to vacciner klar. Maria trækker bukserne ned på Malba. Hun skal stikkes en gang i hvert lår. Pernille vasker huden med en vattot og advarer om, at det første stik ikke er så slemt, men det er det andet. Det svier. 

”Tutuuut…! Puttetuuut..!” dikker Pernille, idet hun stikker Malba i højre lår, som bliver besvaret med en virren med hovedet hos Malba. Lynhurtigt har Pernille også stukket hende i det andet lår. Den lille krop bryder ud i et hjerteskærende skrig, mens kroppen vrider sig i en flitsbue på Marias skød. 

Trist, når patient dør 

Malba bliver ikke rigtig glad igen, men Maria trøster og tager det roligt. Det er ikke første gang, hun prøver det. Malba har to storebrødre derhjemme, som Pernille også kender, ligesom hun har fulgt Maria gennem graviditeterne. Det er en af gaverne ved at være konsultationssygeplejerske og ved, at opgaver går fra lægerne til Pernille. 

Sundhedsreform: Flere læger i almen praksis

I den nyligt vedtagne Sundhedsreform er der disse mål for almen praksis:

  • 6.500 speciallæger i almen praksis i 2035. 
  • Det er en stigning på 43 pct. fra 2022 til 2035.
  • Indsats for at styrke lægedækningstruede områder.
  • Flere læger skal understøtte, at almen praksis skal løse flere og nye opgaver.
  • 38,5 mio. kr. i alt er afsat frem mod 2028 til arbejdet for bedre lægedækning.

Hun kender familierne. Patienterne. Hun kan se, når der er noget galt. Og hun bliver ked af det, når hun får en epikrise om en, der er død. 

Formiddagen er ved at være slut. Klokken er 12, og nu venter en supervision med lægen Mads Grarup i hans konsultation, der ligger på den anden side af gangen og er lidt større end Pernilles. 

Pernille får plads i Mads’ store sorte kontorstol, og han sætter sig ved siden af hende. Med blikket rettet mod oversigten over dagens patienter på computeren gennemgår de dem en for en. I lyntempo. Mads lytter og nikker tilfreds.

Kolesterolmedicin – eller ej? 

Da de kommer til Jes Richelsen, stopper Pernille op og forklarer situationen. At hun måske har dummet sig. At Jes havde spurgt Mads, om det var ok ikke at spise de kolesterolsænkende piller dagen før, og at hun nu havde sagt, at han skulle. Pernille argumenterer med, at Jes er overvægtig med øget risiko for blodprop.

Oversigt over Pernilles formiddag den 1. juni:

8.00: Første graviditetsundersøgelse
8.30: Vægttabsforløb pga. forhøjet blodtryk
8.45: Patient
9.00: Møde med de to læger, uddannelseslægen og sekretæren
9.15: 15-månedersvaccination
9.30: Diabetespatient
9.40: Patient
9.50: Diabetespatient
10.05: Telefonkonsultation ang. blodtryksmedicin
10.15: Årskontrol: Forhøjet blodtryk og hjertesyg
10.30: Forkølelsessår
10.45: Tremånedersvaccination
11.00: Administration: Mails, opfølgning på epikriser fra borgere, der er udskrevet fra hospitalet
11.15: Ondt i øret (mellemørebetændelse)
11.30: Blodtryksbehandling
11.45: Dreng er blevet klippet i fingeren
12.00: Supervision
12.20: Frokost
12.30: Møde med personale fra alle fire praksis på gangen
13.00: Flere patienter

Mads har dog ingen problemer med, at Pernille har sat Jes på kolesterolmedicinen igen. Det er bare fint. Efter kort at have vendt de sidste patienter taler de i stedet om et af de plejehjem, som han og Pernille kommer fast ud på, og som vil forsøge at organisere beboernes årskontroller bedre.  

Klokken er 12.20, og i den anden ende af den lange lægegang, som Herlev Lægehus deler med tre andre lægepraksis, er personalet fra hele gangen samlet til frokost. Efterfølgende holder de det månedlige fællesmøde, der i dag handler om affaldssortering og den halvårlige fag- og festdag.

Når klokken slår 13.00, åbner Pernille igen sin konsultation for eftermiddagens patienter.