Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Vejen til dansk autorisation

Der skelnes imellem, om man er uddannet i Danmark, i Norden og i EU eller i tredjelande

Sygeplejersken 2023 nr. 2, s. 54

UDDANNET I DANMARK

  • Langt de fleste opnår autorisation ved at tage en dansk sygeplejerskeuddannelse – evt. med enkelte forløb i udlandet, som de kan få merit for. Antallet af ansøgere om dansk autorisation i denne gruppe ligger på 2.500-2.700 om året.

UDDANNET I EU OG NORDEN

  • Styrelsen for Patientsikkerhed (STPS) udsteder næstflest autorisationer til ansøgere, der har taget deres uddannelse i EU, Norden, Liechtenstein eller Schweiz. Omkring 100 sygeplejersker fra denne gruppe får dansk autorisation hvert år. En aftale mellem landene betyder, at de danske myndigheder som udgangspunkt anerkender de udenlandske uddannelser og ikke stiller krav om danskkundskaber. For denne gruppe skal arbejdsgiver sikre, at sundhedspersonen har de nødvendige sprogkompetencer.
  • Hvis en sygeplejerskehar en uddannelse af ældre dato og ikke omfattet af reglerne for automatisk anerkendelse, skal STPS foretage en konkret vurdering af ansøgningen, og hvis uddannelsen i det væsentligste ikke svarer til den danske, skal ansøger tilbydes udligningsforanstaltninger. F.eks. et kursus i medicinhåndtering.

UDDANNET I TREDJELANDE

  • Den tredje gruppe, som i antal ansøgninger er steget fra under 100 til henved 1.000 om året, er sygeplejersker fra tredjelande (lande uden for EU, Norden, Schweiz og Liechtenstein). De skal i på tre år gennemgå en ansøgningsproces i tre trin:
  1. Først skal de søge om dansk autorisation og sende dokumentation for deres uddannelse og erhvervserfaring. Hvis uddannelsen er under seks år gammel, beder styrelsen ikke om dokumentation for erhvervserfaring. STPS vurderer med hjælp fra Københavns Professionshøjskole, om ansøgerens uddannelse svarer til en dansk sygeplejerskeuddannelse. 
  2. Hvis svaret er positivt, kan sygeplejersken gå videre til trin 2: Sprogkravet (fastsat af EU).  Sygeplejersker fra tredjelande skal kunne begå sig på dansk og bestå tre prøver: Læseforståelse, skriftlig fremstilling og mundtlig kommunikation. De skal mindst have karakteren 10 i mundtlig kommunikation og 7 i læseforståelse og skriftlig fremstilling.
  3. Det tredje trin er en seks måneders evalueringsansættelse på fuldtid på klinik eller sygehus. Hvis ansøgeren får en positiv vurdering af både sine sproglige kvalifikationer og sine faglige kompetencer, får vedkommende en varig dansk autorisation som sygeplejerske.

AFSLAG OG PRIORITERING

  • Hvis klinikken eller sygehuset indsender en negativ udtalelse og ikke mener, at ansøgeren kan forbedre sine kompetencer, kan STPS enten foreslå en ny evalueringsansættelsesperiode eller give afslag.
  • STPS prioriterer sagsbehandlingen af ansøgere med dansk CPR-nummer og bopæl i landet. 
  • Det gør ingen forskel for sagsbehandlingstiden hos styrelsen, om sygeplejersken allerede har en arbejdsgiver, som er interesseret i at tilbyde en ansættelse. 

Kilde: Styrelsen for Patientsikkerhed

Tidslinje

1. Ansøgning: Ansøger indsenderansøgning inklusiv den nødvendige dokumentation

2. Vurdering: • Er udenlandsk uddannelse egnet til afprøvning? • Har ansøger tidligere arbejdet som sygeplejerske?

3. Sprogprøve: Prøve i dansk 3

4. Evalueringsansættelse: Evalueringsansættelse på seks måneder

5. Godkendelse eller afslag: Meddelelse af dansk autorisation

 

 

Læs de øvrige artikler i samme tema