Sygeplejersken
Hård tone - også mellem sygeplejersker
Tonen i den offentlige debat kan være rå, og den påvirker også, hvordan sygeplejersker taler til hinanden på nettet, fortæller flere Facebook-moderatorer. Især overenskomst og medlemskab bringer sindene i kog. Og nogle mister helt modet til at ytre sig.
Sygeplejersken 2021 nr. 8, s. 52-54
Af:
Andreas Rasmussen, journalist
"Jeg synes, det er SÅ ærgerligt, at mange af jer, der stemmer nej, ikke respekterer dem, der stemmer ja. Det er som om, man så er usolidarisk og ligeglad. Der er rigtig mange ja-stemmer - de har bare ikke behov for at ytre sig på de sociale medier hele tiden. Jeg synes tonen er blevet skinger, og der er ikke plads til vores forskellige holdninger.«
Sådan skrev en sygeplejerske den 28. maj i Facebookgruppen ’Jeg er sygeplejerske’, hvor næsten 30.000 danske sygeplejersker deler erfaringer og oplevelser fra sygeplejefaget.
Hendes oplevelse er ikke unik. 88 pct. af danskerne sagde i en undersøgelse, som analyseinstituttet Wilke lavede for teleselskabet Call Me i 2018, at tonen på nettet er for hård, hvilket ifølge undersøgelsen får seks ud af 10 danskere til at afholde sig fra at deltage i debatten.
Og sygeplejerskerne går ikke fri af forråelsen i den offentlige debat. Den hårde tone rammer nemlig også, når sygeplejersker diskuterer med hinanden i de store faglige Facebook-grupper.
Det resulterer i, at nogle sygeplejersker helt trækker sig fra debatten.
Højlydte synspunkter
Hvis du går ind på en tilfældig hospitalsafdeling og spørger en tilfældig sygeplejerske, om hun er medlem af Facebook-gruppen ‘Jeg er sygeplejerske’, er der næsten lige så stor chance for et ja som for et nej. Lisbeth Bavnsgaard er tovholder på gruppen, der har eksisteret i snart 15 år.
Hun er enig i, at tonen afholder nogle sygeplejersker fra at deltage.
I februar i år skrev hun som administrator et længere opslag i gruppen, hvor det bl.a. lød:
”Gruppen her har haft vokseværk i mange år, men har fundet sit leje med et medlemstal, der svarer til byer som Hillerød, Sønderborg, Svendborg eller Holbæk. (...) Det er vigtige diskussioner og kritik, men desværre ender de ofte i at nogle meget få medlemmer bruger meget plads på at advokere (ind i mellem meget højlydt) for netop deres synspunkt uden interesse for en egentlig dialog. Til gengæld ”fylder” de meget i gruppens feed, og nogle oplever, at tonen bliver så skarp, at de ikke kan eller vil deltage.”
Det politiske fylder meget
Den hårde tone er dog langt fra det, der fylder mest, når Lisbeth Bavnsgaard fortæller om gruppen.
”Det er en helt fantastisk mulighed for at mødes og kunne dele viden med andre sygeplejersker på kryds og tværs, uden at det er fagsnævert eller fagforeningssnævert. Der er ting, som jeg ikke ville have anet om andre sygeplejerskers specialer, hvis ikke gruppen fandtes,” siger hun.
I starten kunne enhver melde sig ind i gruppen, men i dag sorterer administratorgruppen folk fra, der ikke har et autorisationsnummer eller en studiemailadresse fra sygeplejerskeuddannelserne. Samtidig har indholdet også ændret sig.
”Vi havde tidligere mange spørgsmål om sygdom og symptomer. De bliver nu sendt andre steder hen. I stedet fylder det politiske meget, f.eks. hele diskussionen om Tjenestemandsreformen,” lyder det fra Lisbeth Bavnsgaard.
”Generelt har vi en god tone i gruppen, men der kan være tidspunkter, hvor vi hoster venligt og husker på, at den her gruppe er større end Holbæk by, så vi kan ikke være enige allesammen, og det skal der være plads til inden for rammerne af grundloven og sundhedsloven.”
Attribution
Foto: Mikkel Berg Pedersen
To lejre i OK21
Marietta Annie Petersen er en anden af dem, der har fingeren på pulsen, når det kommer til debatten blandt sygeplejersker.
Hun er grundlægger og administrator i Facebook-gruppen ’Sygeplejersker er mere værd’, der på rekordtid har samlet over 20.000 medlemmer.
”Når der ikke er overenskomstforhandlinger, så er stemningen god. Faktisk synes jeg, at vi for det meste har formået at skabe en god, konstruktiv debat, hvor man mest kommer med ordentlige indspark, der bidrager,” siger hun og uddyber:
”Det er kørt lidt af sporet ift. OK21, hvor der er mange følelser i spil. Så bliver tonen en lidt anden. Der er en del, der har sagt, at de ikke har haft lyst til at ytre sig om, hvad de ville stemme, for hvis man støttede et nej, fik man at vide, at man ”ikke støttede fællesskabet”. Og hvis man stemte ja, fik man at vide, at man ”ikke støttede kampen”. Der opstod to lejre.”
Heftig debat om lønkomité
Hun tilføjer, at også mæglingsforslaget om en lønkomité har ført til krasse diskussioner:
”Siden mæglingsforslaget så dagens lys, har der været mange følelser i spil. Det har givet anledning til heftig debat, som ikke altid har været lige respektfuld. Forsøg på at moderere har også afstedkommet følelsesmæssige reaktioner. Nogle har givet slip på selvkontrollen og deltager i debatterne for fuld udblæsning, mens andre har trukket sig fra debatten, fordi tonen er blevet mere ubarmhjertig,” siger Marietta Annie Petersen.
Marietta Annie Petersen har en række ordstyrere, der hjælper hende med at løse konflikter i gruppen.
”Nogle gange åbner jeg selv munden og siger, at vi skal tilbage på sporet. Vi prøver at gyde olie på vandene og skabe ro. Men vi modererer ikke voldsomt meget. Hvis du trækker de vildeste OK21-konflikter ud, så er det et mere sobert og rummeligt forum end andre steder på sociale medier. Der er konstruktivitet og en vilje til at lytte,” siger hun.
Argumenter finpudses
Selvom der er medlemmer af gruppen, der trækker følehornene til sig, når stemningen bliver ubehagelig, så er gruppen også med til at forberede sygeplejerskerne på at deltage i den offentlige debat.
”Der er helt klart sygeplejersker, der holder sig fra at deltage i debatten pga. tonen. Men når vi internt i Facebook-gruppen formår at give hinanden redskaber, værktøjer og viden, så har man mere mod på at begive sig ind i debatten offentligt, fordi man har argumenterne på plads. Vi giver dem nogle redskaber til at turde. Det er lettere at argumentere offentligt, når man debatterer med faglig viden og kilder. Jeg tror, det er derfor, man ser, at flere sygeplejersker kommer på banen,” lyder Marietta Annie Petersens vurdering.
Personhetz om medlemskab
Ligesom Lisbeth Bavnsgaard fortæller Marietta Annie Petersen, at især diskussioner om Dansk Sygeplejeråd kan få bølgerne til at gå højt.
”Der går nemt meget personhetz i det. Om man er medlem af DSR eller ej bliver hurtigt afgørende for ens tilgang til debatten. Det får sindene i kog og kan være rod til konflikt,” siger hun.
Hun forklarer, at det især er, når modsætningerne mødes, at det er vigtigt at sætte ind som moderator i gruppen:
”Folk er gode til at referere til gruppens regler og gruppens ånd: At vi skal stå sammen og ikke skabe konflikt. Det mantra synes jeg, at mange prøver at videreføre. Vi er blevet gode til at sige til hinanden, at vi skal gå efter bolden, og at vi vil det samme. Vi skal samle os på tværs, uanset om man er medlem af fagforeningen eller ej, for vi er allesammen sygeplejersker.”