Sygeplejersken
Case: "Du har blod på hænderne"
Freja Wirlander oplever, at tonen på sociale medier er blevet markant hårdere under coronakrisen.
Sygeplejersken 2021 nr. 8, s. 48
Af:
Freja Wedenborg, journalist
For Freja Wirlander, der er sygeplejerske på Hvidovre Akutmodtagelse, er det et spørgsmål om ytringsfrihed at kunne fortælle om sit arbejde på Twitter.
”Jeg kan f.eks. finde på at tweete en kommentar om, hvordan min hverdag har været eller forklare, hvad der ligger bag covid-tallene,” siger hun.
Alligevel har hun måttet spørge sig selv, om det er for hårdt.
”Her under corona er tonen virkelig blevet hårdere. Det er, som om mange går efter sundhedspersonalet, fordi vi bliver et symbol på myndighederne og nedlukningen,” siger Freja Wirlander.
Hun har f.eks. oplevet at få hårde kommentarer, når hun har tweetet om, hvorfor det er vigtigt at overholde myndighedernes anbefalinger eller om, at de har travlt på afdelingen.
”Jeg får at vide, at jeg er svag eller ikke ”voksen nok til mit arbejde” og at jeg ”deler fake news”. Der var også én, der skrev, at jeg har blod på hænderne. Den slags angreb oplevede jeg ikke før corona,” fortæller Freja Wirlander.
Den skærpede tone har gjort, at Freja Wirlander oftere må lægge de sociale medier fra sig for at få det på afstand.
”Der er dage, hvor jeg er nødt til at trække mig fra Twitter, fordi det bliver for personligt, især når de går efter min faglighed. Det er, som om vores oplevelser fra frontlinjen bliver helt ligegyldige, fordi de ikke passer med det verdensbillede, de mest aggressive coronadebattører har,” siger hun.
Freja Wirlander regner dog med at blive ved med at deltage i debatten:
”Der har altid været en tradition for, at vi sygeplejersker blander os i debatten om vores arbejdskultur og fortæller, hvordan hverdagen er. Det synes jeg er en vigtig stemme.”