Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

10 gode råd ...

... før du oplever digital chikane

Sygeplejersken 2021 nr. 8, s. 47

Af:

Freja Wedenborg, journalist

sy08-2021-digital-oploeft-4

Før du oplever digital chikane

1) Gå dine privatlivsindstillinger på sociale medier igennem. På Facebook kan du f.eks. tilpasse, om dine opslag, kontaktoplysninger, familiemedlemmer og vennelister skal være synlige for alle eller kun dine venner.

2) Gå dine venner på sociale medier igennem, så du er sikker på, at det er nogen, du kender.

Når du oplever digital chikane

3) Tag screenshots af alle ubehagelige kommentarer og beskeder.

4) Anmeld ubehagelige og grænseoverskridende kommentarer og beskeder til platformen, og slet dem herefter. Blokér særligt insisterende trolde, så de ikke kan kommentere på dine opslag mere.

5) Overvej at gøre din profil privat, så kun dine venner kan se opslag og oplysninger.

6) Overvej at få navne- og adressebeskyttelse via borger.dk. Det kan også være relevant for samboende og familiemedlemmer, hvis I deler et usædvanligt efternavn.

7) Overvej at slukke telefon og computer og lægge dem helt fra dig for at få en pause, eller få venner eller familie til at hjælpe med at tjekke dine sociale medier for en tid.

8) Kontakt din arbejdsplads. Du har ret til hjælp og støtte til at håndtere situationen. Hvis du ikke oplever at få den støtte, du har krav på, bør du gå til din tillidsrepræsentant eller fagforening.

9) Anmeld trusler og chikane til politiet på telefon 114 eller via politi.dk/anmeld. Klik f.eks. på chikane og stalking – det er ikke så vigtigt, hvilket felt, du registrerer din anmeldelse under, politiet kontakter dig uanset, når de har mod-taget anmeldelsen.

10) Træk vejret. Digital chikane er enormt ubehageligt, men det bliver meget sjældent fysisk, og det går over. Så længe du får hjælp og støtte, skal du nok komme igennem det.