Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Kollegerne mangler tid og erfaring

Tvang hører fortiden til og bør forekomme yderst sjældent, mener en sygeplejerske og en socialpædagog på Lions Kollegiets Center for Erhvervet Hjerneskade. De savner interesse for deres pædagogiske metoder andre steder i sundhedsvæsenet.

Sygeplejersken 2017 nr. 14, s. 31

Af:

Marianne Bom, journalist

På Lions Kollegiets Center for Erhvervet Hjerneskade i København bor ca. 110 personer med erhvervet hjerneskade. De er lige så forskellige som alle andre, og oveni har de en hjerneskade, som betyder, at de i varierende grad forstår, hvad der foregår omkring dem. Det kræver stor forståelse for den enkelte beboer hos personalet og en bevidsthed om, at "one size fits all" ikke gælder. Alle bør behandles forskelligt og i overensstemmelse med den aktuelle sindstilstand.

sp14_tema_8_merete-dehnfeld
Sygeplejerske Merete Dehnfeld opfordrer til, at man i sundhedsvæsenet forebygger tvang med et bedre tværfagligt samarbejde.
Foto: Søren Svendsen
Med det in mente og ved hjælp af tværfagligt samarbejde lykkes det så godt som altid at undgå tvang, fortæller sygeplejerske og fagleder Merete Dehnfeld.

"Tidligere arbejdede jeg som intensivsygeplejerske og på medicinske afdelinger, og jeg hørte aldrig om begrebet magtanvendelse. Da jeg begyndte her, kom det bag på mig, at man ikke må sige: "Jeg holder lige din arm. Det er kun et lille prik"," fortæller hun.

Råb og skrig fra beboer

Også på plejehjem har hun oplevet mangel på viden om, at det er tvang at sige: "Kom, nu gør vi lige det her" til en modvillig borger. Så sagt ligeud: Der er et stort potentiale for at arbejde mere med tillidsskabende og pædagogiske tiltag i Danmark, mener hun og hendes kollega, socialpædagog Eva Andersen.

Begge ville ønske, at personalet andre steder i sundhedssystemet var mere interesseret i at inddrage deres erfaringer i arbejdet med varigt inhabile, som fra nytår kan behandles med tvang for somatisk sygdom.

Eva Andersen har oplevet at ledsage en beboer til en rygmarvsprøve på hospitalet. Beboeren kunne blive meget oprevet, medmindre man kendte til metoder til at få hende til at føle sig tryg. Alligevel fik Eva Andersen ikke lov til at gå med ind i undersøgelseslokalet, hvorfra der kort efter lød råben og skrigen.

Mangler tid og erfaring

"Der er desværre ikke den store interesse for at samarbejde med os på sygehusene," siger hun, og Merete Dehnfeld oplever, at det kan være svært at overbevise sundhedsfagligt personale om, at hjerneskadede kan have brug for ekstra fleksibilitet. For nylig gik det ud over en beboer, der har cancer. Hun skulle vælge, om hun ville modtage en behandling. Lægen havde ikke tid til at vente på, at Merete Dehnfeld kom til hospitalet senere på dagen for at hjælpe beboeren med at veje for og imod. Så beboeren sagde ja og lever nu med ubehagelige konsekvenser af en beslutning, hun ikke kunne overskue.

"Kollegerne handler ikke sådan, fordi de vil nogen noget ondt. Men de mangler tid, erfaring og viden om, hvordan verden ser ud fra de udsatte borgeres synsvinkel. De tillægger ikke vores faglige input særlig stor vægt eller værdi. Der er brug for mere tålmodighed og fleksibilitet for så vidt muligt at opnå informeret samtykke og undgå tvang," mener Merete Dehnfeld.

TEMA: MOD PATIENTENS VILJE (MEN FOR HENDES BEDSTE)

Fra nytår bliver det i Danmark lovligt at tvangsbehandle varigt inhabile som f.eks. demente og hjerneskadede for somatisk sygdom. Kun læger og tandlæger kan træffe beslutning om tvang i den somatiske behandling. Men de kan delegere det til sygeplejersker at tvinge pillen i patienten eller stikke nålen ind, mens kollegerne holder patientens arme og ben. Det kan lyde ubehageligt for alle involverede parter. Men der er bred opbakning til loven fra Dansk Sygeplejeråd, Lægeforeningen, KL, Danske Regioner og Institut for Menneskerettigheder. For loven kan føre til bedre behandling af mennesker, der ikke kan overskue konsekvensen af et nej. Samtidig advarer flere om, at lovliggørelsen af tvang kan føre til et skred i etikken. Det kan kræve tid, tålmodighed og pædagogiske evner at få samtykke til behandling fra en dement, hjerneskadet eller udviklingshæmmet. Og i en travl hverdag bliver det måske fristende at gennemføre arbejdet med tvang?