Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Nu kan du tvinge pillen i patienten

SOMATISK TVANG. ”Det bliver en stor forandring for sygeplejersker.” Sådan siger formanden for Sygeplejeetisk Råd, Annette Hegelund, om den nye lov, der tillader tvang i somatisk behandling fra årsskiftet.

Sygeplejersken 2017 nr. 14, s. 24-26

Af:

Marianne Bom, journalist

sp14_tema_2

Fra magtesløs til magtfuld. Sådan skifter sundhedspersonalets position i løbet af nytårsnat, når det bliver lovligt med tvang at gennemføre behandling af somatisk sygdom over for såkaldt "varigt inhabile". Det kan f.eks. være demente, hjerneskadede eller udviklingshæmmede, der af lægen vurderes at være ude af stand til at overskue konsekvenserne af at sige nej til en behandling.

I dag må sundhedspersonalet ikke behandle, hvis patienten i ord eller handling modsætter sig – f.eks. ved at knibe munden sammen for en pille eller ved at trække armen til sig, når blodprøven skal tages. Men efter nytår bliver det lovligt, når "Lov om anvendelse af tvang ved somatisk behandling af varigt inhabile" træder i kraft. Konkret nævner loven tvang i flere kategorier – fra ordination af beroligende medicin, så patienten affinder sig med behandling, til tvangsindlæggelse på hospitalet med hjælp fra politiet.

sp14_tema_3
En blid hånd på ryggen kan hjælpe den demente med at føle sig tryg og ”huske”, at nu er jeg i bevægelse på vej hen for at spise frokost.
Foto: Søren Svendsen
I alle tilfælde skal en læge eller tandlæge have foretaget en vurdering af patientens situation og have fundet frem til, at det "efter en helhedsvurdering fremstår som den bedste løsning for patienten at gennemføre behandlingen".

"Vi er glade for, at tvang nu bliver reguleret og rapporteret. Men det bliver en stor forandring for sygeplejersker, som arbejder med somatiske patienter. Mange oplever det i dag dilemmafyldt, når de ikke kan hjælpe patienter, som modsætter sig en behandling, de åbenlyst har haft behov for. Nu får de så nogle redskaber til at gennemføre behandlingen med tvang. Men det er altså ikke så ligetil at anvende tvang skånsomt," siger formanden for Sygeplejeetisk Råd, Annette Hegelund, og nævner et tænkt eksempel fra sit eget arbejde i en kommune.

"Hvis det er mig som sygeplejerske, der skal udføre en handling som f.eks. en sårpleje på en borger, som modsætter sig, hvem skal så holde patienten, hvis vedkommende skal tvangsfastholdes? Det er ikke nemt at holde, og det er heller ikke nemt at udføre behandling på én, der ikke vil," siger Annette Hegelund, der mener, at det vil være særligt krænkende at tvangsbehandle mennesker i deres eget hjem. Når tvang sker her, er der ikke noget sted i verden, de kan føle sig trygge.

sp14_tema_4
Foto: iStock

Spørgsmål og svar om tvang

Hvad er tvang?

At behandle, når en patient i ord eller handling modsætter sig.

Hvem gælder loven for?

Personer over 15 år, som er varigt inhabile. Dog ikke patienter, der er omfattet af lov om tvang i psykiatrien.

Hvad vil det sige at være varigt inhabil?

At personen "varigt mangler evnen til at give informeret samtykke til en konkret behandling". Det Etiske Råd kritiserer loven for at være upræcis på dette punkt og opfordrer til, at vurderingen af habilitet kommer til at ske på et evidensbaseret og fagligt kvalificeret grundlag. Rådet minder om, at den samme person kan være i stand til at tage enkle beslutninger, men inhabil i forhold til at tage komplicerede beslutninger.

Hvilke principper gælder?

Patienten skal inddrages i beslutningen om tvang og underrettes om indhold, baggrund og formål. Forinden skal tillidsskabende og motiverende tiltag være forsøgt. Tvang skal ophøre straks, når betingelserne for at indføre den ikke er opfyldt. Tilkendegivelser i livstestamenter skal overholdes.

Skal nærmeste pårørende eller værge godkende tvang?

Ja. En anden udenforstående læge eller tandlæge kan også give tilslutning.

Hvor kan tvang foregå?

Alle steder, hvor der udføres sundhedsfaglig virksomhed af sundhedspersoner.

Kan man klage?

Ja, til et nyt Tvangsbehandlingsnævn.

Kilder: Lov om anvendelse af tvang ved somatisk behandling af varigt inhabile. Det Etiske Råd.

Tvangens dilemmaer

Tvang kan undgås ved at fokusere på forebyggelse og ved at sikre en tillidsskabende og kreativ tilgang med tålmodighed og brug af eksempelvis beroligende berøring, sang og musik, påpeger Annette Hegelund.

"Men det tager tid, og det har vi ikke meget af. I lovteksten sidestilles tvang med omsorg, som om der er noget godt i tvang. Det er der aldrig i selve situationen. Det er først omsorg, når patienten bagefter kan opleve lindring eller forbedring af tilstanden," siger Annette Hegelund.

På den anden side er det heller ikke altid omsorgsfuldt at følge den nuværende lovgivning, hvor patientens selvbestemmelse skal respekteres – også når patienten frasiger sig nødvendig behandling pga. sin varige inhabilitet. I realiteten er det jo nok sådan, at sundhedspersonale i dag alligevel tvangsbehandler – f.eks. ved at holde lidt ekstra fast i en hånd. Det er ikke i orden med ureguleret tvang, men med den nye lov kan sygeplejersker bevæge sig ud i et nyt minefelt, mener Annette Hegelund.

"Sygeplejersker risikerer at komme i etiske dilemmaer. På den ene side kan lægen sige til dem, at nu skal I anvende tvang. På den anden side skal de efterleve de sygeplejeetiske grundværdier, der siger, at sygeplejersker har ansvar for at yde omsorg i den hensigt, at patienten oplever velvære. Og oplever man som sygeplejerske, at patienten oplever velvære under tvang? Der er mange sygeplejersker, der vil opleve en konflikt her," siger Annette Hegelund.

Sygeplejersker skal i øvrigt også leve op til Autorisationsloven, der pålægger dem at udvise "omhu og samvittighedsfuldhed".

Glidebaneeffekt

Annette Hegelund er glad for, at det er en læge eller tandlæge, der skal træffe beslutning om tvang. Men det er kritisabelt, at lægen ikke behøver at være til stede under tvangsindgrebet. Samtidig bør vurderingen tages på basis af et tværfagligt samarbejde mellem de fagpersoner og de pårørende, der omgiver patienten.

"Samlet set kan jeg frygte, at der er risiko for en glidebaneeffekt. At tvang bliver et hurtigt valg både for de sundhedsprofessionelle og de pårørende. Så stikker man lige patienten en beroligende pille og får arbejdet overstået," siger hun.

Samme risiko påpeger Institut for Menneskerettigheder.

"Det er positivt, at man har valgt at regulere tvang ved lov. For så kommer der en registrering af tvangen, og det er bedre at regulere end at risikere omsorgssvigt i form af manglende behandling, eller at patienten bliver udsat for ureguleret tvang. Bagsiden kan være, at lige så snart man har regler for tvang, så har man også en tendens til at bruge dem," siger Nikolaj Nielsen, leder af handikap-team på Institut for Menneskerettigheder.

Dokumentation giver læring

Med loven følger pligt til at indberette til Sundhedsdatastyrelsen med svar på spørgsmål som: Hvad er begrundelsen for tvang? Hvad er forsøgt for at undgå tvang? Har de pårørende, en værge eller en uvildig læge givet samtykke? Man skal også føre en særskilt protokol over, hvordan tvangsbehandlingen udføres i praksis.

Dokumentationen er lægens eller tandlægens ansvar, men ofte vil arbejdet blive delegeret til sygeplejersker, forventer Nikolaj Nielsen. Han opfordrer til grundighed, for registreringen bruges til at afgøre klager i et nyt klagenævn, Tvangsbehandlingsnævnet, og den rapporterede viden kan desuden bruges til at gøre sundhedspersonalet dygtigere.

"Man kan opfatte dokumentationen som ekstra papirarbejde. Men der er jo det sigte med det, at man kan monitorere området og evaluere, hvorfor tvang f.eks. bliver brugt mere i en del af landet end en anden. Kravet om dokumentation betyder også, at man i hver enkelt situation gør sig en overvejelse, om tvang kunne være undgået."

sp14_tema_1
Foto: Søren Svendsen

Tema: Mod patientens vilje (men for hendes bedste)

Fra nytår bliver det i Danmark lovligt at tvangsbehandle varigt inhabile som f.eks. demente og hjerneskadede for somatisk sygdom. Kun læger og tandlæger kan træffe beslutning om tvang i den somatiske behandling. Men de kan delegere det til sygeplejersker at tvinge pillen i patienten eller stikke nålen ind, mens kollegerne holder patientens arme og ben. Det kan lyde ubehageligt for alle involverede parter. Men der er bred opbakning til loven fra Dansk Sygeplejeråd, Lægeforeningen, KL, Danske Regioner og Institut for Menneskerettigheder. For loven kan føre til bedre behandling af mennesker, der ikke kan overskue konsekvensen af et nej. Samtidig advarer flere om, at lovliggørelsen af tvang kan føre til et skred i etikken. Det kan kræve tid, tålmodighed og pædagogiske evner at få samtykke til behandling fra en dement, hjerneskadet eller udviklingshæmmet. Og i en travl hverdag bliver det måske fristende at gennemføre arbejdet med tvang?