Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Anja frygter, at fyringer går ud over patienterne

Dagen for eksekveringen af fyringerne i Region Sjælland var forfærdelig, men værre kan det blive for de patienter, der må lide under manglen på de afskedigede medarbejdere, mener operationssygeplejerske Anja Refsgaard.

Sygeplejersken 2018 nr. 13, s. 25

Af:

Kristine Jul Andersen, journalist

13-2018_tema3_anjarefsgaard

Følelsesmæssig tortur. Sådan oplevede operationssygeplejerske Anja Refsgaard tirsdag den 6. november, hvor alle ansatte på sygehusene i Region Sjælland bare ventede. Ventede på en fyreseddel, et tilbud om ansættelse et andet sted, eller et o.k. til at de kunne beholde deres arbejde. Op mod 600 stillinger blev berørt af besparelserne.

"Der var den mærkeligste stemning. Jeg gik bare og ventede på manden med leen," fortæller Anja Refsgaard, der er ansat på Sjællands Universitetshospital i Roskilde. Hun frygtede selv at blive fyret. Men hun gik fri.

Til gengæld siger hun farvel til otte kolleger på sit afsnit. Heraf fem sygeplejersker, der er blevet omplaceret. Derudover sagde to andre op kort efter varslingen om fyringerne.

"Det var forfærdeligt. Jeg får lov til at blive. Men hvad er det, jeg bliver til?" spørger Anja Refsgaard.

Patienterne vil mærke det

Hun har svært ved at se, hvordan det hele skal hænge sammen fremover, når mange allerede nu må tage ekstra vagter.

"Politikerne siger, at det ikke går ud over patienternes sikkerhed. Jeg har meget svært ved at se, hvordan det ikke vil det. Jeg er bekymret for, at patienterne ikke kommer til at opleve den samme tryghed og tillid før en operation som i dag, fordi vi ikke vil have den tid til patienterne, som de har behov for i lige deres situation. Jeg tror ikke, der går lang tid, før patienterne vil kunne mærke konsekvenserne af besparelserne. Desværre," siger Anja Refsgaard og fortæller, hvordan problemerne kan give udslag på hendes egen afdeling:

"Jeg er bange for, at kvaliteten i fagligheden bliver svækket, hvis vi ikke har en ledelse med operationserfaring, og jeg kan frygte, at vi ikke er nok i fremmøde til at håndtere flere akutte eller kritiske patienter på samme tid," siger Anja Refsgaard.

Hun forklarer, at hvis alle er "låst" på en operationsstue, og der kommer et akut kejsersnit, så må de sætte en operation på pause og gå hen for at lave kejsersnit, alt imens lægerne må vente, og patienten være bedøvet i længere tid.

"Det er i sig selv ikke særlig smart. Og hvad så den dag, hvor den operation, man står i, er akut, så man ikke bare kan gå? Så har vi et problem," slutter Anja Refsgaard.

Koege Sygehus

TEMA: SYGEPLEJERSKEMANGEL

I dag står 5.000 sygeplejerskestillinger ubesat, og det bliver stadigt sværere at rekruttere. Paradoksalt nok fyrer regionerne alligevel sygeplejersker, hvilket i november fik sygehusansatte i Køge til hånd i hånd at vise deres bekymring for patienterne. Imens vil kommunerne have sygeplejerskerne til at gå op i tid. Det vil Dansk Sygeplejeråd også, men det vil kræve bedre arbejdsvilkår og højere løn.

LÆS I DETTE TEMA: