Flere og færre sygeplejersker

Afhængigt af, hvilke år man kigger på, får man forskellige konklusioner på, om der er sket en stigning eller et fald.

13-2018_tema_larsloekke

"Der er ansat 5.900 flere sygeplejersker."

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V)
ved Folketingets åbningsdebat 2018.

13-2018_tema_mette

"I de seneste tre år er der blevet færre sygeplejersker på landets hospitaler."

Mette Frederiksen, formand for Socialdemokratiet
ved Folketingets åbningsdebat 2018.

Under Folketingets åbningsdebat var statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og Socialdemokratiets formand Mette Frederiksen tilsyneladende lodret uenige om, hvor mange flere eller færre fuldtidsansatte sygeplejersker, der er blevet ansat på landets hospitaler. Lars Løkke sagde, at der er ansat 5.900 flere sygeplejersker, mens Mette Frederiksen sagde, at der er blevet færre sygeplejersker de sidste tre år. Flere eller færre? Begge har ret. Det har Ugebrevet Mandag Morgen klarlagt på baggrund af tal fra Sundhedsdatastyrelsen.

Lars Løkke Rasmussen har ret i, at der fra 2001-2017 er blevet 5.900 flere fuldtidsansatte sygeplejersker. I 2001 var der ansat 29.660 sygeplejersker. Et tal, der i 2017 var steget til 35.586. Altså en stigning på 5.926.

Men Mette Frederiksen har også ret i, at der er blevet færre sygeplejersker – hvis man kigger på udviklingen de sidste tre år frem til og med 2017. Antallet af fuldtidsansatte sygeplejersker toppede i perioden i 2014 med 35.731, så de sidste tre år er der blevet 145 færre sygeplejersker på landets sygehuse.

13-2018-tema_ekstra

Mickael Bech er professor ved Institut for Statskundskab ved Aarhus Universitet og forsker i sundhedsøkonomi. Han undrer sig ikke over, at de to politikere konkluderer forskelligt ud fra den samme statistik: 

"Det er meget gængs. Det ser man også, når politikere sammenligner antal pædagoger i daginstitutioner. Afhængigt af, hvilke år man kigger på, får man forskellige konklusioner på, om der er sket en stigning eller et fald," siger han til Mandag Morgen.

Koege Sygehus

TEMA: SYGEPLEJERSKEMANGEL

I dag står 5.000 sygeplejerskestillinger ubesat, og det bliver stadigt sværere at rekruttere. Paradoksalt nok fyrer regionerne alligevel sygeplejersker, hvilket i november fik sygehusansatte i Køge til hånd i hånd at vise deres bekymring for patienterne. Imens vil kommunerne have sygeplejerskerne til at gå op i tid. Det vil Dansk Sygeplejeråd også, men det vil kræve bedre arbejdsvilkår og højere løn.

LÆS I DETTE TEMA:

 

Emneord: