Sygeplejersken
“Halleluja! Det er stort.”
Mie Palsgaard Peitersen var den første sygeplejerske på Bispebjerg og Frederiksberg Hospital, der blev vaccineret. “Nu starter et nyt kapitel.”
Sygeplejersken 2021 nr. 1, s. 26-27
Af:
Nana Toft, journalist
Hvis du trækker en anelse op i ærmet, er det perfekt.”
Sygeplejerske Linda Timken spritter af og rækker forsigtigt ud efter kanylen.
“Nu kommer prikket.”
Nålen føres ind, stemplet trykkes i bund, og sekundet efter lyder et spontant udbrud fra dagens patient:
“Halleluja! Det er stort.”
Klokken er ca. 10.30, det er søndag den 27. december 2020, og Mie Palsgaard Peitersen har som den første sygeplejerske på Bispebjerg og Frederiksberg Hospital fået Danmarks første godkendte coronavaccine.
“Det er bedre end juleaften.”
En større gruppe af kolleger stimler sammen, tager billeder med deres iPhones og klapper begejstret i hænderne, alt imens de lykønsker Mie Palsgaard Peitersen med det ”historiske stik”:
“Jeg ville ønske, jeg kunne give dig et knus, Mie. Jeg bliver helt rørt,” siger en kollega.
“Det er bedre end juleaften,” siger en anden kollega.
Mie Palsgaard Peitersen rejser sig. Selvom hun har mundbind på, siger øjnene det meste.
“Det her har jeg glædet mig til siden marts måned. Det føles virkelig godt,” siger Mie Palsgaard Peitersen, som sætter sig på en stol i observationsrummet.
Foto: Bax Lindhardt
En besværlig vaccine
Klokken nærmer sig 11, og køen til en af de fem vaccinationsrum er begyndt at blive lang.
Bispebjerg Hospital har i første omgang fået 150 doser, der udelukkende bliver givet til personale på afdelingerne med flest covid-patienter.
Næste sending på 360 vacciner kommer den 29. december, og herefter vil hospitalet løbende modtage flere og flere doser.
Køen står stille. Vaccinationssygeplejerskerne står klar, men vaccinerne lader vente på sig.
Som noget særligt ved Danmarks første godkendte coronavaccine fra Pfizer skal vaccinerne blandes op.
“Det er i det hele taget en besværlig vaccine, der kræver forsigtighed,” forklarer ledende oversygeplejersker Ulrike Vestergaard van Kuppelvelt.
Pode- og vaccinationsrummet er derfor indrettet med et særligt blanderum, hvor vaccinerne ligger på øverste hylde i en specialdesignet fryser.
“Husk, vaccinerne må ikke ligge for længe, før de bliver brugt. Teoretisk set kan der ske noget, men vi kan ikke tillade os at risikere noget,” siger enhedschef Helle Armandi fra Region Hovedstadens Apotek.
Et nyt kapitel
I observationsrummet har Mie Palsgaard Peitersen siddet i de obligatoriske 15 minutter. Uden at der er opstået bivirkninger af nogen art.
“Jeg kan ikke mærke noget. Kun glæde,” siger Mie Palsgaard Peitersen, som har et par timer, før hun skal på vagt på lungemedicinsk afdeling, hvor hun har været, siden hun blev færdiguddannet i marts 2020.
“Det har været lærerige måneder, men også meget hårde og meget utrygge. Nu er vaccinen her, så min grundlæggende følelse lige nu er, at nu starter der et nyt kapitel,” siger Mie Palsgaard Peitersen.