Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

I fagbladet skriver vi om alt det, der er væsentligt for sygeplejerskers arbejdsliv, fag og fællesskab.

12 kvinder, 125 år
Sygeplejersken forside 6 2024
DSR's fagblad Sygeplejersken
I Sygeplejersken skriver vi om alt det, der er væsentligt for sygeplejerskernes arbejdsliv, fag og fællesskab. Som medlem får du leveret bladet til din postkasse.
Proud to be a nurse

Proud to be a nurse

I 2024 fylder Dansk Sygeplejeråd 125 år, og det markerer vi her på Sygeplejersken med podcasten "Proud to be a nurse".

I løbet af episoderne kommer du til at møde vidt forskellige sygeplejersker, der arbejder med hver deres speciale. De brænder alle for deres fag og er stolte af at være sygeplejersker og den forskel, de gør for patienterne og deres pårørende.

Tema: DSR 125 år

dorthe illu

Klar til et nyt kapitel i historien

Lønkampen tog et skridt fremad i Dansk Sygeplejeråds 125 års jubilæumsår. Den fortsætter side om side med kampen for sygeplejefaget, fortæller den genvalgte forkvinde.

tema voxpop

"Når vi står sammen, kan vi opnå meget mere"

Taknemmelighed for fortidens sejre og et ønske om at sikre bedre vilkår, solidaritet og anerkendelse er nogle af budskaberne fra fem sygeplejersker, som har reflekteret over DSR's historie.

65209433

Dansk Sygeplejeråds tidslinje

Meget har ændret sig siden Dansk Sygeplejeråd blev stiftet den 21. juli 1899 med Charlotte Norrie som første formand. Læs alle nedslagene i tidslinjen her.

Tema: DSR 125 år

12 kvinder, 125 år

12 kvinder gennem 125 år

Rækken af formænd – og en enkelt forkvinde – for Dansk Sygeplejeråd fortæller historien om sygeplejen og samfundets udvikling i Danmark. Gå på opdagelse i tidslinjen over kvinderne i spidsen for sygeplejerskerne.

arbejdsliv

Kampen for den lille "mand"

Siden 1899 er Dansk Sygeplejeråd kommet sygeplejersker til undsætning, når tvister skulle afgøres og rettigheder forsvares. Fra starten var det en del af fagbevægelsens DNA at gå ind i enkeltsager, fortæller historiker.

Sundhedsvæsentligt

I fremtiden kan sygeplejersker arbejde hjemmefra

Sygeplejersker står over for en fremtid, hvor teknologi og digitale løsninger kan frigøre tid til omsorg og pleje. Men det giver nye arbejdsgange, som kræver omskoling og tilpasning, mener tre eksperter.

mit job fra 1989

Foto:

Poul G. Andersson

Mit job-fortælling fra 1989: Ø-sygeplejersken lever i en verden helt for sig selv

 

Klokken 00.30 vækkes vi af den alarmerende nyhed, at der ligger en bevidstløs mand uden for forsamlingshuset, og at han er diabetiker. Det går gennem mit søvndrukne hoved, at de må have bud efter nat-lægen, men så går det op for mig, at jeg selv må tage affære.

Tema: DSR 125 år

65015288

"Jeg føler ikke, at jeg får en dårlig løn"

Fra allerførste færd i 1899 har Dansk Sygeplejeråd kæmpet for en bedre løn. Har det battet? Ja, mener sygeplejerske Christina Johansen. Hun oplever, at sygeplejerskers arbejde i dag bliver anerkendt, og at lønnen er acceptabel.

trine

"Nu bliver jeg passet bedre på"

Bedre vilkår. Det har Dansk Sygeplejeråd (DSR) sammen med den øvrige fagbevægelse arbejdet for siden 1899. Senest har DSR i 2024 f.eks. forhandlet sig til, at gravide højst må have én nattevagt pr. uge. Det har Trine Byriel-Thygesen glæde af.

65018557

"De lagde stenene til, at vi i dag arbejder evidensbaseret"

I 1899 fandtes ingen sygeplejeskoler, så Dansk Sygeplejeråd gik i gang med at udgive lærebøger og etablere uddannelse. 125 år senere er der mere end 25 muligheder for videreuddannelse. Malene Bæk Jakobsen har en kandidat i avanceret sygepleje.

Hørt

Foto:

Dansk Sygeplejehistorisk Museum

Hørt: Protestskriverier for bedre løn

 

Sygeplejersker råbte typisk ikke op om deres løn, men efter Tjenestemandsreformen i 1969 fløj mange til tasterne. Bl.a. tre sygeplejersker, som opfordrede til en underskriftsindsamling.

Tema: DSR 125 år

studerende i praksis

Sygeplejestuderende i 1956: "Vi vil så gerne hjælpe, men er bange for at gøre noget forkert"

Hvis man begår en fejl, trækker man ”følehornene til sig som en snegl”. Sådan beskrev en ukendt sygeplejeelev sin første tid i praktikken i Tidsskrift for Sygeplejersker i 1956.

TR jubilæum

Trods modstand: Tillidsmænd siden 1945

Dansk Sygeplejeråd indførte i 1945 en tillidsmandsordning på de lokale hospitaler for at sikre, at aftaler om løn og arbejdsforhold blev overholdt. Initiativet mødte modstand, men blev alligevel vedtaget.

jubi aase 1

Fra elever til livsvidner

En solrig septemberdag kunne en gruppe sygeplejersker fra Bispebjerg Hospital fejre 60-året for endt uddannelse. Sammen så de tilbage på en tid som askebægerholder for overlægen og bedre tid til omsorg.  

FAG OG FORSKNING

Forskeren fortæller

I mere end 30 år har medlemmer af Dansk Sygeplejeråd svaret på spørgsmål om bl.a. rygning og kostvaner i Den Danske Sygeplejerskekohorte. Det har ført til ny viden om sundhed og sygdom. I dag er fokus også på arbejdsmiljø, og snart vil sygeplejerskers generelle trivsel også komme under forskernes lup.

Læs artikel
Forskning får liv

Listerne over sygeplejersker, der udvikler og forsker, vokser støt. Blandt pionererne var Doris Christensen, der forskede i sygepleje til patienter med apopleksi. Sammen med kollegaen Susanne Zielke Schaarup udarbejdede hun i 2000 tre kliniske retningslinjer, der trækker spor til nutidens sygepleje.

Læs artikel

I denne udgave af Sygeplejersken

molly egelind profil

Molly Egelind elsker at spille sygeplejerske

Blodprøver, gaze og sygeplejefaglige udtryk er rykket ind i Molly Egelinds liv som hovedkarakter i tv-serien ’Sygeplejeskolen’. Hun håber, at serien kan være med til at give perspektiv på godt og ondt om sygeplejen fra 1950’erne og til i dag.  

den engelske patient

Sygeplejersker som stereotyper i film og serier

Sygeplejersker bliver enten fremstillet som opofrende eller forelskede i deres patienter, når de toner frem i film og på tv.

arbejdsliv solveig

Vi tør rumme galskaben

Åben dialog, flere præparater og online-journaler er i dag en del af specialsygeplejerske i psykiatri Solveig Rennebods arbejdsliv. Hun har – ligesom psykiatrien – forandret sig i løbet af 50 år i faget.

DILEMMA

På ambulancetog i Ukraine – skal pigen flyttes til intensivvognen?

En pige har fået amputeret begge underben og er på vej tværs over Ukraine i et ambulancetog. Smertepumpen er løbet tør. Hvad skal sygeplejerske Maria Strange, der var udsendt tilbage i 2022, gøre?

Læs artikel
Sygeplejerskerne omtaler patienten med “hun”. Hvad gør jeg?

En studerende henvender sig til Hanne, fordi hun undrer sig over, at personalet konsekvent omtaler en patient med “hende” og “hun”, selvom patienten ønsker at blive omtalt i hankøn. Hvad gør Hanne?

Læs artikel
Skal Majbrit lave en underretning på barnet?

En pige fortæller, at der er alkohol og skænderier derhjemme. Som sundhedsplejerske hælder Majbrit til at lave en underretning. Men skolelederen, der er ven med barnets kendte far, bagatelliserer det. Hvad gør hun?

Læs artikel

Om Sygeplejersken

DSR's fagblad Sygeplejersken

Fagbladet Sygeplejersken giver læserne nyheder, baggrund og perspektiv. Læs om ophavsret, annoncer og hvad du gør, hvis du skifter adresse.

Om Sygeplejersken
Kontakt

Find kontaktoplysninger på fagbladets redaktion. Hvis du ikke modtager Sygeplejersken eller oplever problemer med leveringen, kan du give os besked her.

Kontakt redaktionen
Bladarkiv

Læs alle Sygeplejerskens tidligere udgivelser digitalt helt tilbage til 1997.

Tidligere udgivelser