Faglige priser
Dansk Sygeplejeråd uddeler hvert år den faglige pris, Athena Prisen, og fagbladet Sygeplejersken uddeler hver andet år Kirsten Stallknecht Prisen, som er en pris for at bruge sin ytringshed på at højne faget. Læs her, hvordan du indstiller kandidater til priserne.
Athena Prisen
Athena Prisen, der blev indstiftet i 2020, er Dansk Sygeplejeråds og Bauta Forsikrings faglige pris, der belønner to innovative sygeplejefaglige indsatser, hvor bæredygtig udvikling er omsat til lokale mål og handlinger.
Med temaet: "Gør verdensmål til hverdagsmål" er fokus på FN's Verdensmål. Du kan læse mere om verdensmålene her.
Athena Prisen er på 50.000 kr. til hver indsats.
Athena Prisen 2024 bliver overrakt i november.
De fem nominerede til Athena Prisen 2024
Øre-, Næse- og Halsafdelingen på Regionshospitalet Gødstrup.
Projektet har til formål at skabe en sjov og engagerende arbejdsplads, som kan tiltrække og fastholde personale. Som reaktion på udfordringer som covid beredskab og personaleflugt, blev der udviklet et eksperimentarium for at fremme innovative ideer til trivsel. Ved hjælp af konsulenthjælp og en ny tilgang til dialog skabte man en kultur af kreativitet og samarbejde, der har potentiale til at forbedre sundhed og trivsel i regionen.
4 sygeplejersker fra Husafdeling I og Allergicentret på Odense Universitetshospital.
Formålet med projektet er at gøre testning for klamydia og gonorré mere tilgængelig, anonym og diskret, især for unge, der ofte er bekymrede for deres privatliv. Den særlige indsats involverer udviklingen af en selvteststander, der muliggør hjemme-testning uden fremmøde, hvilket har resulteret i ca. 1.000 selvtester det første år og betydeligt færre udeblivelser. Projektet demonstrerer, hvordan teknologi og patientinddragelse kan forbedre adgangen til sundhedsydelser, optimere ressourceforbruget og styrke individets aktive deltagelse i egen sundhed.
Knæsektoren Center for Planlagt Kirurgi og Kompetenceudvikling i Region Midt, Regionshospitalet Silkeborg.
Formålet med projektet er at anvende podcasts som et innovativt redskab til at formidle patientinformation og skabe dialog om kirurgiske forløb. Denne særlige indsats involverer samarbejde mellem patienter og sundhedspersonale for at udforske patienters tanker og bekymringer omkring knæoperationer. Podcasts tilbyder en fleksibel og tilgængelig måde at modtage information på, der engagerer patienter med lav sundhedskompetence og forbedrer deres beslutningstagning. Resultaterne viser, at podcasten fungerer som et effektivt beslutningsstøtteværktøj og styrker patienternes engagement i egen sundhed, samtidig med at den skaber tryghed i relation til kommende indgreb.
The Impact of a National Goal-directed Nurses Educational Program on Managing Intravesical Instillation with Mitomycin C or Bacillus Calmette-Guérin
6 sygeplejersker fra Odense Universitetshospital, Aarhus Universitetshospital, Sjællands Universitetshospital, Copenhagen University-Herlev & WHO-CCC, Parker Institute, Frederiksberg Hospital og Aalborg Universitetshospital.
Projektet har til formål at evaluere effekten af et nationalt evidensbaseret uddannelsesprogram for sygeplejersker om intravesikal behandling af non-muskelinvasiv blærecancer (NMIBC) fra både patienters og sygeplejerskers perspektiv. Programmet, der består af et todageskursus, har til formål at forbedre sygeplejerskernes kompetencer og patienttilfredshed. Indsatsen omfatter spørgeskemaundersøgelser og kvalitative interviews for at indsamle erfaringer fra både plejepersonale og patienter. Forventede resultater vil bidrage til at tilpasse fremtidige uddannelsesforløb og forbedre patientbehandlingen.
2 akutsygeplejersker fra Bispebjerg-Frederiksberg Hospital, Akutafdelingen, AVA.
Projektet har til formål at ændre adfærd og værktøjer til at understøtte et professionelt klinisk sprog over for patienter med overforbrug, hvilket sigter mod at skabe lighed i sundhed. De indstillede sygeplejersker har haft fokus på at ændre nedsættende og stigmatiserende sprogbrug, der er blevet observeret i afdelingen. Deres indsats inkluderer færdighedstræning for kolleger, udvikling af undervisningsmateriale i form af lommekort og præsentationer på konferencer. Projektet forventes at bidrage til en kulturændring, der vil forbedre kvaliteten af plejen til denne sårbare patientgruppe, øge patientsikkerheden og mindske stigmatisering. Den vedholdende indsats for at professionalisere sprogbrugen vil gøre dette til en naturlig del af det kliniske arbejde.
Kriterier og tidsfrister
Læs om kriterier, bedømmelsesudvalg og tidsfrister her.
Både enkeltmedlemmer og grupper af medlemmer kan indstille en sygeplejerske eller en arbejdsplads til prisen. Indstilleren orienterer selv kandidaten.
Prisen kan kun uddeles til en sygeplejerske, som er medlem af Dansk Sygeplejeråd.
Prisen gives til en sygeplejefaglig indsats, hvor et eller flere af FN’s verdensmål for bæredygtig udvikling er omsat til lokale mål og handling i hverdagen. Der skal være en plan for, hvordan der fremadrettet arbejdes videre med indsatsen.
Indsatsen skal have et sygeplejefagligt perspektiv og kan være:
- et udviklingstiltag til forbedring af sundhed og trivsel, der har et skaleringspotentiale
- afprøvning af nye ideer til forbedring af patient og borgerforløb – og videndeling af resultater, erfaringer og læring.
- udvikling og implementering af ny praksis forstået som nye opgaver, ny arbejdstilrettelæggelse, nye samarbejdsformer, patientinddragelse/brugerdreven innovation mm.
- Mikkel Klausen, CSR-chef i LB Forsikring/Bauta Forsikring
- Dorthe Boe Danbjørg, forkvinde for Dansk Sygeplejeråd
- Marie Rosbjerg fra Lederforeningens bestyrelse i Dansk Sygeplejeråd
- Bente Høy, næstformand for bestyrelsen i Dansk Sygepleje Selskab, DASYS
- Anja Toftbjerglund Laursen, kredsformand i Kreds Midtjylland
Den vise Athena
Athena Prisen er opkaldt efter Florence Nightingales ugle.
Athena er også navnet på den græske gudinde for visdom, og samtidig symboliserer uglen klogskab.
Tidligere modtagere af Athena Prisen
2020: Klinisk sygeplejespecialist Anne-Mette Iversen fra Kræftafdelingen, Aarhus Universitetshospital og sygeplejerske Trine Lund-Jacobsen fra Endokrinologisk Klinik PE, Rigshospitalet.
2021: Sundhedsplejersker Tanja Koch og Helle Lund og sygeplejerske Annelie Ottesen, Randers Kommune.
2022: Specialeansvarlig intensivsygeplejerske, cand.cur. Linette Thorn, Aarhus Universitetshospital og sygeplejerske Birgitte Petersen, Egedal Kommune.
2023: Myelomatoseteamet, Hæmatologisk afdeling X, Odense Universitetshospital.
Kirsten Stallknecht Prisen
Kirsten Stallknecht Prisen har sit navn efter Dansk Sygeplejeråds formand gennem 28 år. Kirsten Stallknecht Prisens formål er at hædre sygeplejersker, som bruger deres ytringsfrihed til at sætte fokus på faget. Prisen er på 10.000 kroner og et stykke kunsthåndværk.
Prisen uddeles hvert andet år i ulige år.
Kriterier for nominering
Prisen kan tildeles en dansk sygeplejerske, som opfylder følgende kriterier:
- Sygeplejersken har inden for de sidste to år benyttet sin ytringsfrihed til at markere sig i den offentlige debat om sygeplejefaglige, etiske og/eller sundhedspolitiske problemstillinger med det formål at forbedre vilkårene for særlige patient- eller befolkningsgrupper eller sygeplejerskers arbejdsmiljø. Det er muligt at nominere to sygeplejersker til prisen, hvis de har arbejdet sammen om at løfte et væsentligt emne eller problem frem i lyset.
- Sygeplejersken kan have benyttet sin ytringsfrihed i radio, tv, i landsdækkende eller lokale dagblade, i fagbladet Sygeplejersken eller på sociale medier.
Sådan nominerer du en sygeplejerske
Alle sygeplejersker, som er medlemmer af Dansk Sygeplejeråd, kan nominere en sygeplejerske til prisen. Nomineringen er skriftlig og proceduren vil blive meldt ud, når prisen skal uddeles næste gang.
Det er muligt at nominere to sygeplejersker til prisen, hvis de har arbejdet sammen om at løfte et væsentligt emne eller problem frem i lyset.
Modtagere af Kirsten Stallknecht Prisen
2001: Forstander Thyra Frank, Plejehjemmet Lotte, Frederiksberg
2003: Forstander Robert Olsen, Mændenes Hjem, København
2005: Sygeplejerske Connie Svit, Medicinsk Afdeling, Aarhus, (død i 2011)
2007: Sygeplejerskerne Bettina Kølle og Stine Kongsgart Reunert, Medicinsk Afdeling, København
2009: Sundhedsplejerske Lone Kjær Hein, Holstebro Kommune
2011: Sygeplejerskerne Leif Nielsen og Martin Carlson, København "Mænd er også sygeplejersker"
2013: Prisen ikke uddelt.
2015: Sygeplejerske Lisbeth Wium-Andersen, Distriktspsykiatrien, Herning
2017: Sygeplejerske Pia Lüders Røge, Hjemmeplejen, Odense Kommune
2019: Sygeplejerske Vicki Gudmandsen, Rigshospitalet
2021: Hygiejnesygeplejerske Jette Holt, Statens Serum Institut
2023: Sygeplejerske, MPH og postdoc Ulla Riis Madsen, Ortopædkirurgisk Afdeling på Holbæk Sygehus