Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Fag&Forskning Årgang 2019 nr. 3

Læs online Download
ff0319_forside - magasinforsiden

Trialog: Overvægt

Forebyg overvægt de første 1.000 dage

I dag er flere end halvdelen af de voksne danskerne overvægtige. Da overvægt kan grundlægges i graviditeten og barnets første leveår, bør det forebyggende arbejde allerede begynde her, mener seniorforsker. Hun peger på, at sundhedsplejersker kan spille en central rolle i forebyggelsen gennem deres tætte og kontinuerlige kontakt med både vordende og nybagte forældre.

Overvægt koster samfundet dyrt

Flere end hver anden voksne dansker er nu overvægtig. Årsagerne er komplekse, og konsekvenserne alvorlige for både individ og samfund.

Fokusér på adfærd og sårbare familier

Sundhedsplejersker kan med fordel gå forrest i forebyggelsen af overvægt de første 1.000 dage ved at tale amning, søvn, kost, eventuel overvægt og livsstil med forældre i især sårbare familier.

Overvægt i barndommen har konsekvenser senere i livet

Er man stor som spæd, har man øget risiko for at blive overvægtig som både barn og voksen og også for metaboliske konsekvenser senere i livet. I særlig risiko er børn af bl.a. overvægtige mødre med kort eller ingen amning og/eller høj vægtøgning som spæd.

Baby-led weaning vinder frem

Den britiske metode baby-led weaning (BLW) vinder stadig større indpas i Danmark i forbindelse med overgangen til fast føde.

Ny Praksis

Det vigtige farvel til opioiderne

NEDTRAPNING I. Nyudviklet skema skal hjælpe patienter med at trappe ned i brugen af smertestillende morfinpræparater efter operation. Målet er at reducere graden af og antallet, som får abstinenser.

"Det er ikke nu, du skal spille supermand"

NEDTRAPNING II. Når sygeplejerskerne taler med patienterne om nedtrapning af stærk smertemedicin, advarer de mod at trappe ned for hurtigt. Budskabet er, at kroppens egne signaler skal styre farten

Fagligt Ajour

Tilbage til livet

INTENSIV SYGEPLEJE. Når pårørende til patienter på intensivt afsnit skriver dagbog til deres kritisk syge familiemedlem, gavner det både dem selv og senere også patienten.

The Journal Club

Mobilisering er mere end en fysisk aktivitet

Mobilisering. Vågne patienter i respirator er bange for teknik-svigt, når de skal mobiliseres. Derfor kan sygeplejersker opfordre til mobilisering ved at indgyde håb for fremtiden.

Debat

På spidsen: "Kan man dø af skræk?"

Angst er en alvorlig risikofaktor hos hjertesyge patienter, men ikke noget sundhedsvæsenet tager sig særligt af. Sygeplejersker har forudsætningen for at hjælpe gennem kognitiv terapi.

Eftertanken: Ud med "Vi gør en forskel"

EVIDENS. Forskning er interessant for nogle sygeplejersker, uinteressant for andre. Men der er ingen vej udenom. Fremtidens patienter vil have den bedst mulige pleje og kende argumenterne for den.

Peer reviewed: Angstreduktion