Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Frontløber: Sundhedsplejersker giver sårbare forældre en fair start

På Nørrebro i København øger sundhedsplejersker trivslen hos udsatte og sårbare gravide. De arbejder på tværs af faglighed og sektorer for at forebygge indlæggelser og underretninger.

Sygeplejersken 2016 nr. 10, s. 50-51

Af:

Signe Lene Christiansen, journalist

2016-10-frontloeber

Den 12 uger gamle dreng pludrer fra puslebordet, hvor sundhedsplejerske Susanne Uggerly og drengens mor står bøjet over ham. Det er tirsdag, og forældrecaféen i ”Nærheden – Sundhedsplejens Hus” på Nørrebro i København har derfor åbent for gravide og nybagte forældre, der enten er socialt udsatte eller psykisk sårbare.

“Han spiser ikke, som han plejer, så jeg blev lidt bekymret,” siger moderen henvendt til Susanne Uggerly, der vejer den lille dreng og konstaterer, at han spiser tilstrækkeligt og er normalvægtig. 

Sundhedsplejersken vender drengen om på maven og viser moderen, hvordan hun kan folde et stykke stof og lægge under brystet for at støtte den lille.

“Det er vigtigt, at han ligger på maven hver dag for at få trænet sin motorik og sin ryg,” fortsætter Susanne Uggerly, der også fungerer som koordinator for projektet ”En fair start”, som er et tilbud om ekstra omsorg for udsatte gravide. 

Projektets foreløbige resultater viser, at familierne føler sig set, hørt og taget sig af på en god og respektfuld måde. Resultaterne tyder også på, at teamet er med til at reducere præmature fødsler og forekomsten af væksthæmmede nyfødte. Samtidig med at genindlæggelser og underretninger bliver forebygget. 

Tværfagligt tilbud er essentielt

Et stort verdenskort pryder væggen på caféen, og spredt ved bordene sidder en af teamets jordemødre og en socialrådgiver. Et tværfagligt team samlet i ét hus er en central del af ”En fair start”. Her tilbyder jordemødre fra Rigshospitalet konsultationer fire gange om ugen, ligesom der er mulighed for ekstra konsultationer med sundhedsplejersker. Huset har også en psykolog tilknyttet, og de gravide kan få gratis kosttilskud og gå til fødsels- og forældreforberedelse.

“Nogle er nye i landet og i det danske system, andre er meget unge, og andre igen har psykiske lidelser eller svære familieforhold med sig i bagagen. Men gennemgående har de brug for, at der skal være ekstra tid til at hjælpe dem,” fortæller Susanne Uggerly og peger på, at mange udsatte og sårbare f.eks. ikke kommer til almindelige sundhedscaféer, de kæmper med tilknytningen til deres barn, og de oplever flere komplikationer ved fødslen.

“Det skaber tryghed for familierne, at vi er ét samlet tilbud. Jeg henviser ikke bare til en socialrådgiver, som jeg så ikke ved hvad sætter i gang, og borgeren skal heller ikke fortælle sin historie om og om igen, fordi den kender teamet allerede,” siger sundhedsplejersken, der især arbejder tæt sammen med teamets jordemødre.

Sundhedsplejersker øger trivsel

“Hun er begyndt at savle rigtig meget. Sådan lige pludselig. Er det o.k.?” 
 

Klædt på til fremtiden

Susanne Uggerly og Helle Bovbjerg har arbejdet hhv. 22 og 14 år som sundhedsplejersker på Nørrebro. Det tværfaglige team bestående af sundhedsplejersker, jordemødre, socialrådgivere og psykolog bag ”En fair start” har halvårlige ”opkvalificeringsdage”, hvor de bl.a. har arbejdet med fælles sprog, der understøtter vidensdelingen på tværs. ”En fair start” opstod i 2013 og er finansieret af Sundhedsstyrelsens SATS-pulje til udgangen af 2016. 

Sundhedsplejerske Helle Bovbjerg er på ekstra hjemmebesøg hos en nybagt mor, der er i begyndelsen af 20’erne. Hun er oprindeligt fra Litauen og bor med sin mor, søskende og sin datter på otte uger i en lille lejlighed et stenkast fra Sundhedsplejens Hus.

Helle Bovbjerg måler og vejer den lille pige på moderens seng og forklarer, at savleriet ikke er noget at være bekymret for.

“Og du har fået en aftale med Anne-Katrine (socialrådgiver red.), ikk’?” spørger hun.

Mens Helle Bovbjerg har været på sommerferie, har moderen forsøgt at få en plads på et krisecenter, og ved sidste hjemmebesøg blev sundhedsplejersken i halvanden time for at snakke situationen igennem. Derfor har hun sammen med teamets socialrådgiver og den unge mor sat en plan i gang for at finde en løsning på hendes boligsituation.

“De unge mødre har ikke kun usikkerheder omkring at være mor, men som regel også på deres egen livssituation med uddannelse og bolig,” fortæller Helle Bovbjerg og tester den lille piges reflekser ved at bevæge en hånd med vrikkende fingre langsomt fra side til side.

Netop den ekstra støtte fra sundhedsplejersker er væsentligt for, hvordan forældrenes tilknytning til barnet udvikler sig ifølge Susanne Uggerly og Helle Bovbjerg. 

“Som sundhedsplejersker bidrager vi med et godt blik for familiens sundhed i et bredt perspektiv, der også involverer livsglæde, levevilkår og handlekompetencer,” siger Susanne Uggerly og tilføjer:

“Vores erfaring er, at bare lidt ekstra støtte er tilstrækkeligt for at øge trivslen hos udsatte gravide og deres partnere og dermed kan være med til at sikre barnet en god og fair start på livet.”