Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken Årgang 2017 nr. 7

Læs online Download
0717_forside - magasinforsiden

I HVERT NUMMER

Fem minutter med... Elsebet Thye Faurchou

”Vi kommer til at overtage flere af lægernes opgaver med behandling og diagnosticering. Det kan være spændende, men vi er også truede på vores oprindelige funktioner. Risikoen er, at vi kommer til at glemme det menneske, vi sidder overfor, fordi vi skal behandle så meget, som vi skal.”

Skiftedag: Jeg står over for etiske dilemmaer

Susan Rie Larsen bliver jævnligt konfronteret med nogle af livets store spørgsmål. F.eks. da hun stod over for det etiske dilemma, om det er i orden at få foretaget en abort på den anden side af abortgrænsen, hvis kvinden har svære mentale problemer?

Debat

Tendentiøst: Mere demokrati eller flere besparelser?

Samskabelse er det nye buzzword, især indenfor den kommunale verden. I den ene ende af skalaen giver det mulighed for at bytte rundt på brikkerne og skabe nye løsninger for velfærdssamfundet, i den anden ende ligner det mest af alt endnu en spareøvelse.

ICN 2017

Flere sygeplejersker betyder færre dødsfald

Tallene taler sygeplejerskernes sag. Og forsker Linda Aiken har med tallenes hjælp dokumenteret, at når der skæres i antallet af sygeplejersker, så dør flere patienter på hospitalerne.

Vores idé skal give patienterne frihed

Den unge danske sygeplejerske Katrine Fridthjof modtog en flot innovationspris for projektet med en kemorygsæk til hjemmebehandling ved ICN’s verdenskongres for sygeplejersker.

Tema: Rehabilitering

Sygeplejersker kan løfte hverdagsrehabilitering i ældreplejen

REHABILITERING. Hvilke rehabiliteringsforløb skal sygeplejersker være involveret i? Få kommuner har en præcis definition, og det på trods af, at de mener, at sygeplejersker er en uundværlig samarbejdspartner. En ny rapport peger på, hvordan sygeplejerskers kompetencer kan bruges bedst.

Aarhus baner vejen

En storstilet ændring af rehabiliteringsindsatsen i Aarhus Kommune skal bl.a. give sygeplejerskerne en fast defineret og meningsfuld rolle.

Forslag til god praksis

I Sundhedsstyrelsens ”Håndbog i rehabiliteringsforløb på ældreområdet” fra 2016 kan man finde en række gode råd til at udvikle den kommunale rehabiliteringsindsats. Læs et udpluk af forslagen her:

Sammen om DSR

Dansk Sygeplejeråd tænker nyt

Siden sidste sommer har alle medlemmer af Dansk Sygeplejeråd været inviteret til at komme med idéer til, hvordan medlemmerne kan få mere indflydelse på deres egen organisation. Fire pejlemærker er nu valgt, og den 21. og 22. juni skal Dansk Sygeplejeråds øverste besluttende myndighed, Kongressen, vedtage en strategi for vejen frem.

Anmeldelser

Florence Nightingale Medaljen 2017

Hædret for at hjælpe mennesker i nød

Midt i maj blev yderligere to navne føjet til den eksklusive skare af danske modtagere af Florence Nightingale-medaljen. Sygeplejerskerne Nikoline Sarsgaard Klausen og Lindy Lillelund har hver især ydet en særlig indsats og gjort en forskel for mennesker i nød i bl.a. Sydsudan, Irak og Afghanistan.

Thyra Frank

Jeg har taget min faglighed med i ministeriet

Sygeplejerske og ældreminister. Thyra Frank vil skabe mere tid til omsorg og nærvær i ældreplejen, afskaffe unødvendige regler og gøre det nemt at vælge plejehjem. Og så er hun optaget af at sikre en værdig død - også til sig selv.

Fejl

Kvalitet

Giv os ledelsesrum og tillid

Ledelseskommissionen skal komme med anbefalinger til, hvordan kvaliteten af ledelse kan styrkes i den offentlige sektor. Ledende sygeplejersker peger på, hvad kommissionen skal fokusere på i sundhedsvæsenet.