Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Lederne slår alarm

Manglen på sygeplejersker er blevet så stor, at ledende sygeplejersker over hele landet står med permanent ubesatte stillinger eller må besætte stillinger med personale, der har andre kompetencer end sygeplejersker, for at få kabalen til at gå op.

Sygeplejersken 2021 nr. 12, s. 28-29

Af:

Anne Witthøfft, journalist

sy12-2021_tema_leder_ditte-nandrup-therkildsen

Vi har hele tiden stillingsopslag ude. Det er en skarp konkurrence, og bare det at få ansøgere, når vi har slået en stilling op, er en kamp i sig selv.” 

Sådan sagde Ditte Naundrup Therkildsen, oversygeplejerske på kræftafdeling X på Odense Universitetshospital, til Lederforeningens magasin Forkant i den nye oktoberudgave. 

Inden sommerferien manglede afdelingen, der består af to sengeafsnit med 40 sengepladser og et ambulatorium med 100 daglige patienter og egen modtagelse, konstant 9-10 sygeplejersker.

Andre faggrupper dækker huller

Hen over sommeren forsøgte afdelingen at lappe hullerne i vagtplanerne med timelønnede tilkaldevikarer samt medicin- og sygeplejestuderende.

Derudover har afdelingen ansat en fysioterapeut, en ergoterapeut, en diætist og en tandplejer samt tre sygeplejesekretærer, der skal overtage mange af sygeplejerskernes administrative opgaver, bl.a. booke tider i ambulatoriet og bestille blodprøver.

Social- og sundhedsassistenter er begyndt at hænge transfusioner op skal til at tage blodprøver, og farmakonomer skal give iv-medicin.

”Vi er nødt til at tænke sygeplejerskernes rolle anderledes, når der ikke længere er nok sygeplejersker til at tage sig af helhedspleje af patienterne,” fortæller Ditte Naundrup Therkildsen til Forkant. 

”Alt, hvad der er generelle plejeopgaver, lægges på andre – men de specialiserede plejeopgaver som f.eks. kemoterapi og kræftmedicin kan ikke lægges på andre.”

Til Sygeplejersken fortæller hun, at ”lige nu går det – 7-9-13 – meget godt”. 

”Men udfordringerne er ikke løst. Vi er stadig presset. Det er det muliges kunst. Hvis vi kunne få alle de sygeplejersker, vi ville have, så havde vi ikke tænkt i alternative løsninger og ændrede plejeformer,” siger hun.

Trods de mange initiativer og kreative løsninger er det stadig svært at få vagtplanen til at gå op.

”Alene i forrige weekend (første weekend i oktober) var der rigtig meget personale, der var nødt til at tage dobbeltvagter og fortsætte fra nattevagt til dagvagt,” fortæller Ditte Naundrup Therkildsen.

Hun vurderer, at afdelingens tre ledende sygeplejersker i lang tid har brugt 80 pct. af deres tid på at få vagtplanen til at hænge sammen.

Derfor er der for nylig blevet ansat en fjerde afdelingssygeplejerske.