Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Aalborg Hospital: Det er uværdigt for patienterne

På en medicinsk afdeling på Aalborg Universitetshospital er for få sygeplejersker og for mange patienter et kronisk problem. Det går ud over den basale pleje, fortæller sygeplejerske Maria Juhl.

Sygeplejersken 2021 nr. 12, s. 20

Af:

Helle Lindberg, journalist

sy12-2021_tema_aalborg_maria-juhl
Fakta

Aalborg Hospital, Region Nordjylland: Dansk Sygeplejeråd vurderer, at der i Nordjylland mangler 
omkring 200 sygeplejersker
på nuværende tidspunkt.

Når hun skal møde ind til en weekendvagt som sygeplejerske på en medicinsk afdeling på Aalborg Universitetshospital, ligger Maria Juhl ofte søvnløs natten før.

”Jeg ved, det bliver et helt maraton, jeg skal møde ind til. Vi er stort set aldrig nok personale og altid for mange patienter. Det er utrygt og ubehageligt, for jeg ved, jeg kommer til at skulle prioritere hvem af mine patienter, der skal have deres basale behov opfyldt i dag, og hvem af dem, jeg må svigte,” siger hun.

Søvnløsheden er ifølge Maria Juhl en direkte konsekvens af den sygeplejerskemangel, de lider under på afdelingen, og de mange huller, den efterlader i vagtplanen.

”Vi må gøre brug af sygeplejestuderende, medicinstuderende og eksterne vikarer. Enkelte gange har vi også måttet få hjælp fra pædagoger og ergoterapeuter. Vi bliver bedt om at dække hullerne ved at tage ekstra vagter og havde også en FEA-aftale indtil i sommer, men den blev faktisk ikke rigtig brugt til sidst. Folk orker ikke mere – vi har fået nok,” fortæller hun.

Ligger i våde bleer

Underbemandingens konsekvenser fik for nylig Maria Juhl til at tage bladet fra munden.

Til DR fortalte hun om de umulige arbejdsvilkår og delte historien om en dement patient, der ikke fik tisset en hel weekend, fordi ingen sygeplejersker på afdelingen opdagede, at han ikke kunne tømme blæren efter at have fået fjernet sit kateter.

Ifølge Maria Juhl er det blot ét eksempel på de konsekvenser, som travlheden har for patienterne.

”De ligger i længere tid i våde bleer, eller deres venflon bliver snasket og når måske endda at vise begyndende infektionstegn, inden den bliver skiftet. Når patienten skal have hjælp til at spise, bliver det ofte en uværdig omgang, hvor jeg ikke kan give ham et helt måltid mad uden at måtte forlade ham flere gange,” siger hun.

”Jeg har stort set aldrig tid til den psykiske omsorg,” fortsætter Maria Juhl. ”Bare det at tage sig tid til at spørge patienterne, hvordan de har det, eller når man kan se tårer i øjenkrogen, der står på spring, og mærke, at de har brug for, at man lytter – så tænker jeg, ”åh nej, nu vælter alt det andet, jeg også skal nå”.”

Sengepladser bliver til gulvpladser

På Maria Juhls afdeling er der lige nu 14 sengepladser. Hun fortæller, at det dog ofte ikke bliver et spørgsmål om hvor mange patienter, de er normeret til, men hvor mange senge, der fysisk er gulvplads til. 

”Når de ringer nede fra akutmodtagelsen, spørger de, om jeg har ledigt linoleum til en patient mere – så når man lukker sengepladser pga. sygeplejerskemangel, så betyder det ikke, at patienterne forsvinder,” siger hun.