Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Amager Hospital: Det nye normale er at stå alene som sygeplejerske

Alene i oktober måned har lungemedicinsk afdeling på Amager Hospital modtaget syv opsigelser. Det presser afdelingen, at der mangler sygeplejersker med erfaring, men også de rette kompetencer. Andre faggrupper ender med at dække vagterne.

Sygeplejersken 2021 nr. 12, s. 15

Af:

Diana Mammen, journalist

sy12-2021_tema_amager_tanja-godske-bilsteen
Fakta

Amager Hospital, Lungemedicinsk Afsnit L: Syv opsigelser på én måned

Barren er blevet sænket. Det fortæller Tanja Godske Bilsteen, sygeplejerske og tillidsrepræsentant på Lungemedicinsk Afsnit L på Amager Hospital. For på afdelingen har de nu accepteret, at man ofte står i vagter, hvor man som sygeplejerske er alene med timelønnede. Det er blevet det nye normale. 

Det sidste halvandet år har der på papiret ikke manglet personale på afdelingen. Ingen vakante stillinger.

Men en del af stillingerne har været besat af social- og sundhedsassistenter, og dét, at der ofte er nyansatte, har lagt et enormt pres på de sygeplejersker, der har minimum et års erfaring, fortæller Tanja Godske Bilsteen.

”Det nytter ikke at ansætte andre faggrupper i sygeplejerskestillinger. Det bliver en ond cirkel, hvor de erfarne sygeplejersker så søger væk, og de, der er tilbage, står med ekstra arbejdsopgaver, da man arbejder sammen med faggrupper, som ikke har de samme kompetencer som sygeplejersken. Men på vagtplanen tæller de for det samme,” siger Tanja Godske Bilsteen, der må konstatere, at fremmødet i vagterne ofte er timelønnede og én sygeplejerske. 

Den store udskiftning på afdelingen og mangel på sygeplejersker ses tydeligt, da der alene i oktober måned er syv sygeplejersker, der har sagt op. Og ydermere har en håndfuld sygeplejersker tilkendegivet, at de også ønsker at stoppe, fortæller Tanja Godske Bilsteen. 

Ingen udvikling i fem måneder

Det betyder, at der pr. 1. november – pga. den store mængde af sygeplejersker, der er stoppet – vil være markant færre sygeplejersker. Det kommer til at presse de resterende sygeplejersker yderligere, og der er i forvejen ting, der ikke bliver nået.

”I afdelingen er der ikke blevet udviklet i fem måneder, på trods af at der er ansat tre kliniske udviklingssygeplejersker. Det har været nødvendigt at trække dem ud af deres administration grundet sygemeldinger og travlhed,” siger Tanja Godske Bilsteen.

Hun oplever, at hendes kollegaer er så pressede, at de frygter for patientsikkerheden. Og der er en reel og velbegrundet frygt for, at sygeplejerskerne overser vigtige observationer.

For det er ren overlevelse, siger Tanja Godske Bilsteen om det at skulle arbejde uden kollegaer med de rette kompetencer.

Lungemedicinsk Afsnit L har anmodet om at få lukket mellem fire og seks senge (fra 24 senge til 18). Det er endnu ikke godkendt.