Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Sjællands Universitetshospital; "Næsten umuligt at udføre fagligt forsvarlig sygepleje"

Mangel på personale lukker senge. Men patienterne fortsætter med at komme og bliver flyttet til lånesenge på andre afdelinger, der også mangler personale. Og som ikke har de faglige kompetencer, patienterne har brug for. Det øger risikoen for fejl

Sygeplejersken 2021 nr. 12, s. 27

Af:

Kristine Jul Andersen, journalist

sy12-2021_tema_suh_michelleserve
Fakta

Sjællands Universitetshospital: 186 vakante sygeplejerskestillinger

186 vakante sygeplejerskestillinger på Sjællands Universitetshospital, SUH.

Det var status i maj måned ifølge en opgørelse til MED-udvalget.

En del af stillingerne er blevet besat med andre faggrupper.

Det fortæller fællestillidsrepræsentant på Sjællands Universitetshospital i Roskilde, Michelle Gulbæk Servé. 

”Nogle afdelinger er hårdere ramt end andre. F.eks. har Neurologisk Afdeling manglet sygeplejersker i alle de 16 år, jeg har været her. De bruger rigtig mange vikarer. Det samme gør Medicinsk Afdeling og rigtig mange andre afdelinger,” fortæller

Michelle Gulbæk Servé og fortsætter:

”Generelt er der mange flere patienter samlet set på SUH, end der er sygeplejersker til. Det er en næsten umulig opgave at udføre fagligt forsvarlig sygeplejerske til vores patienter.”

Michelle Gulbæk Servé er selv sygeplejerske på Urologisk Afdeling, der også mangler sygeplejersker og derfor dagligt bruger vikarer. Og timelønnede og studerende. 

”Jeg har prøvet at stå alene i en dagvagt med en social- og sundhedsassistent og en timelønnet 2.-semesterstuderende til 15 patienter. Man kan godt være heldig, at man kan klare 15 patienter med så få. Men nogle gange kan man kun klare én.

Det afhænger jo af hvor meget sygepleje, patienterne har brug for,” siger Michelle Gulbæk Servé.

Kun det livsnødvendige

Presset stiger yderligere, når sygeplejemanglen lukker senge på nogle afdelinger. For så bliver patienterne i stedet fordelt på andre afdelinger.  

”På min afdeling har vi mellem otte og 13 patienter, der kommer ind til planlagte operationer hver dag. Hvis vi torsdag aften har fem ledige senge, bliver de ofte fyldt op med medicinske patienter i lånesenge. Når der så kommer 13 elektive, urologiske patienter ind næste morgen, kan det ende med, at vi får så meget overbelægning, at vi må flytte vores urologiske patienter til lånesenge på andre afdelinger, fordi der jo ikke er plads hos os,” siger Michelle Gulbæk Servé.

Det betyder, at patienterne, hvis sygdomsmønstre generelt er blevet mere komplekse, ligger på afdelinger, hvor sygeplejerskerne ikke har de specialiserede kompetencer, patienterne har brug for. 

”Det øger risikoen for fejl. For at vi overser ting. Det betyder, at nogle patienter er indlagt længere, end de burde,” forklarer Michelle Gulbæk Servé og tilføjer:

”Vi føler et kæmpe ansvar og et stort pres. Vi bliver utrygge og bange for at begå fejl. Det bliver kun det livsnødvendige, vi når at tage os af. Mad og medicin. Og det kan hverken patienterne eller vi sygeplejersker holde til.”