Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Forsøg: Op i tid og bedre arbejdsmiljø

Bare en enkelt time eller to mere om ugen. Det er hvad ledende oversygeplejerske Lis Horstmann Nøddeskou beder sine medarbejdere på Medicinsk Afdeling i Køge om i et nyt normeringsforsøg.

Sygeplejersken 2020 nr. 11, s. 28

Af:

Kristine Jul Andersen, journalist

spl11-2020_tema_lis-horstmann-noeddeskou
Svært at finde forsøgsafdelinger
  • Der blev i Region Sjællands budget 2020 afsat to mio. kr. i 2020 og 2021 til at afprøve en model, hvor alle ansatte på to sygehusafdelinger er på fuld tid i en periode på to år.
  • Det har ikke været muligt at finde to afdelinger, hvor alle ville gå på fuld tid.
  • To afdelinger, herunder Medicinsk Afdeling i Køge, har meldt sig til at arbejde med principperne omkring, hvad det kan føre med sig, når mange går op i tid.

"Jeg synes, at patienterne fortjener en god behandling. Og det får de kun, hvis der er sygeplejersker nok.”

Sådan lyder det fra Lis Horstmann Nøddeskou, ledende oversygeplejerske på medicinsk afdeling på Sjællands Universitetshospital i Køge. Derfor har hun sat sig selv i spidsen for et nyt forsøgsprojekt iværksat af Region Sjælland, der skal vise, om det gavner både sygeplejersker og patienter, hvis hendes medarbejdere går op i tid.

”Jeg er ikke ude i at presse mine medarbejdere op fra 32 til 37 timer. Men hvis jeg nu kunne få mange til bare at gå fra 32 til 33 timer, ville det være givet godt ud. For det er de gode timer,” siger Lis Horstmann Nøddeskou.

Gode timer er sygeplejersketimer med høj faglighed, mange kompetencer, erfaring, og som er integreret i afdelingen. Og de timer finder man hos de faste sygeplejersker i afdelingen.

”Hvis vi f.eks. er 40 medarbejdere, og alle gik en time eller to op i tid. Så ville vi være en til to ekstra medarbejdere på arbejde hver dag. Det vil betyde, at man er lidt mere oven på. Fordi fremmødet i dagligdagen er større. Og hvis en bliver syg, gør det måske ikke noget, at man den dag mangler en kollega, fordi man stadig er nok. Og man undgår vikaren og slipper for at hive en kollega ind på en fridag,” siger oversygeplejersken.

Hun får projektmidler til nogle af de højere lønudgifter, der kommer med højere arbejdstid. Men hun forventer også at spare dyre penge på vikarer.

Hyr en vinduespudser

Lis Horstmann Nøddeskou prøver at få sygeplejerskerne til at reflektere over, hvad de normalt ville bruge den fridag om måneden på, som hun nu beder dem om at arbejde.

”Pudser du vinduer, kunne du i stedet hyre en vinduespudser for den ekstra løn, du tjener. Henter du børnene tidligt og spiller fodbold, kunne du jo hyre nabo-drengen til at gøre det. Det, ville ungerne sikkert også synes, var sjovt,” smiler Lis Horstmann Nøddeskou og understreger:

”Jeg prøver bare at sætte det i perspektiv. For hvis det kan fungere derhjemme, ville det give et løft til afdelingen. Du ville blive gladere ved at gå på arbejde. Og få bedre løn og pension. Og vi vil kunne udnytte de sygeplejefaglige kompetencer bedre. Der er så mange opgaver i dag, som kræver en sygeplejerske, der kan tænke sig om.”

Lis Horstmann Nøddeskou er kun lige gået i gang med at tale med sine medarbejdere, men har fået den første sygeplejerske til at gå fra 32 timer til 35 timer.