Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Færre borgere, men klar til boom

Kommunerne kan udvide deres sengekapacitet med 1500 ekstra pladser. Men endnu er det ikke blevet aktuelt, og nogle steder er der mere stille, end der plejer.

Sygeplejersken 2020 nr. 5, s. 42-43

Af:

Kristine Jul Andersen, journalist

Først var det tre. Nu er der fem ekstra pladser gjort klar på de midlertidige pladser på Pilebo i Fredensborg Kommune, hvor de i en periode behandler og plejer borgere, der er udskrevet fra hospitalet, men ikke raske nok til at komme hjem.

Pladserne udgør nogle af de i alt 1500 ekstra pladser, kommunerne over hele landet har gjort klar i løbet af den seneste måned i forventningen om, at der kommer et boom af patienter fra hospitalerne. Både patienter, der har haft corona, men stadig er dårlige, og patienter, der lider af andre sygdomme, og som forventes at blive udskrevet endnu tidligere end normalt, for at gøre plads til de kritisk syge coroanapatienter på hospitalerne.

Men i skrivende stund er de ikke taget i brug.

Ni ledige pladser

”Vi har lige nu ni ledige pladser. Normalt har vi 23, og vi plejer at have fuldt hus. Så det er lidt underligt,” fortæller Lotte Sørensen, der er sygeplejerske på Pilebo, i slutningen af marts, og situationen var den samme 17. april. Men der er alligevel nok at se til – også nye opgaver.

”Vi bruger meget tid på at besvare spørgsmål fra de pårørende. Her skal borgerne jo selv sørge for tøj, og for at vaske det og andre ting. Så det kommer de pårørende med og stiller uden for døren, hvor vi så henter det. Vi hjælper også borgerne med at ringe til deres pårørende, hvis der er brug for det,” siger hun.

Hvis en borger er kritisk syg eller døende, får pårørende dog lov til at komme ind. Hvis muligt gennem stuernes havedør.

Nok personale?

Det lave antal borgere på Pilebo har også betydet, at der er færre på vagt.

”Men vi har lige haft en omgang med tynd mave – som også kræver værnemidler og ekstra tid. Så der kunne vi godt have brugt lidt flere,” fortæller Lotte Sørensen.

Men det handler også om at ”spare” på personalet til den forventede bølge kommer.

”Vi er alle blevet spurgt, om vi kan tage ekstra vagter til den tid. Jeg er på fuld tid, men har sagt ja til ekstravagter i begrænset omfang. Jeg vil gerne hjælpe og give den en skalle i en periode. Men jeg bliver også nødt til at have en fridag ind imellem.”

For der vil komme til at mangle bl.a. sygeplejersker i kommunerne, hvis boomet kommer, viser en rundspørge fra KL.

”Dette synes dog ikke længere så aktuelt med den nye prognose for epidemiens udvikling,” lød det i en statusrapport fra Sundhedsstyrelsen umiddelbart inden redaktionens afslutning. (Redaktionen afsluttet 20. april.)