Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Mindre mangel på værnemidler

Sprit, handsker, masker. Værnemidler har nogle steder i såvel kommuner som regioner været en mangelvare gennem de første uger af coronaepidemien. Men nye forsyninger mindsker problemet.

Sygeplejersken 2020 nr. 5, s. 31

Af:

Kristine Jul Andersen, journalist

"I løbet af den seneste uge er beholdningen af sprit, handsker og øvrige værnemidler blevet synligt større.”

Sådan lød status fra Danske Regioner 15.april, hvor det fremgår, at der siden sidste uge er ankommet flere hundrede tusinde visirer og kitler og næsten en fordobling i antallet af de vigtige FFP2- og FFP3-masker. Kitler og FFP3-masker er dog stadig de områder, som hurtigst kan blive kritiske.

”Det er læsning, man bliver glad af. Det er betryggende at se, at arbejdet med at skaffe flere værnemidler begynder at bære frugt. Men vi har også den seneste tid erfaret, at tingene hurtigt kan ændre sig,” udtaler Stephanie Lose (V), formand for Danske Regioner og påpeger:

”Derfor har vi stadig maksimalt fokus på både indkøb ude i verden og en større national produktion.”

At manglen på værnemidler er et aftagende problem er også det indtryk, man får fra sygeplejerskernes tillidsrepræsentanter i midten af april. Og det er gode nyheder, efter at der gennem de første mange uger af coronaepidemien har været mangel på værnemidler.

”Det er et stort problem, at der ikke er nok værnemidler. Nogle steder har de ikke visir, og så prøver de at bruge beskyttelsesbriller – altså dem man bruger nytårsaften. Men hvis man så bruger briller, kan man ikke få dem uden på sine egne briller. Det er noget af det, vi bøvler med lige nu, og som fylder rigtig meget,” fortalte Kirsten Blaabjerg, fællestillidsrepræsentant for sygeplejerskerne i Aarhus Kommune, i slutningen af marts.

Andre sygeplejersker rundt om i landets kommuner og regioner har udtalt:

”Vi løb tør for mundbind og visirer i løbet af den første uge. En hygiejnesygeplejerske samlede nytårsbriller ind blandt privatpersoner, og vi måtte genbruge vores mundbind.” ”Vi har nok sprit og handsker, men mangler masker.” ”Vi har begrænsede værnemidler. Alt er låst inde. De skal bruges med omtanke.” ”Skabene med værnemidler er snart tomme. Og vores fjernlager er tomt.”

I en rundspørge blandt sygeplejerskernes tillidsrepræsentanter fra slutningen af marts fortæller omkring hver femte, at de har manglet adgang til værnemidler. Problemet er størst i kommunerne.

Men hvad gør man, hvis man står med en Covid-19-patient og mangler værnemidler?

Ifølge et notat fra Sundhedsstyrelsen 20. marts skal man ikke udføre sygeplejen, hvis man ikke har de tilstrækkelige værnemidler, der kan hindre smittespredning. Det gælder dog ikke, hvis der er tale om en livskritisk eller akut behandling.

Hvis man er i tvivl om, hvad man skal gøre, er anbefalingen fra Dansk Sygeplejeråd at man kontakter sin leder, tillidsrepræsentant eller arbejdsmiljørepræsentant.