Sygeplejersken
Professionsbacheloren kort
Gennemgang af uddannelsens forløb
Sygeplejersken 2022 nr. 2, s. 30-31
Af:
Christina Sommer, journalist
- Professionsbacheloren i sygepleje består af syv semestre. Ca. 60 pct. af undervisningen foregår på et af landets i alt 24 uddannelsessteder, mens de resterende 40 pct. foregår i klinikken.
- Indholdet på hvert semester matcher de overordnede temaer, som er beskrevet i den nationale bekendtgørelse om uddannelsen til professionsbachelor i sygepleje.
- Landets seks professionshøjskoler har hver deres studieordning for sygeplejerskeuddannelsen, hvorfor indhold og uddannelses-planlægning kan variere lidt fra skole til skole. De bestemmer f.eks. selv fordeling af praktik på de forskellige semestre.
Kilde: Steen Hundborg, censorformand for sygeplejerskeuddannelsen, cand.cur., lektor og studievejleder på VIA University College, Sygeplejerskeuddannelsen i Randers.
Gennemgang af uddannelsens forløb:
1. semester
Observation og vurdering af patienter og borgeres sundhedsudfordringer og sygdomssammenhænge. Både undervisning og praktik.
Semestret byder på teoretisk undervisning i at observere, identificere, analysere og vurdere patienter/borgeres sundhedsudfordringer og sundhedssammenhænge. Der er også undervisning i naturvidenskabelige fag som anatomi, fysiologi og mikrobiologi samt sygdomslære.
Begge sektorer er i spil ift. praktik.
2. semester
Klinisk beslutningstagen i stabile pleje- og behandlingsforløb. Både undervisning og praktik.
De studerende skal i praktik i både primær og sekundær sektor. Målet er at integrere teori fra både 1. og 2. semester i det kliniske arbejde. Afsluttes med ekstern prøve med beskikket censor.
3. semester
Klinisk lederskab af patienter og borgerforløb. Både undervisning og praktik.
De studerende skal til intern prøve i medicinhåndtering (farmakologi og medicinregning). Prøven skal bestås inden udgangen af 2. studieår, dvs. 4. semester, ellers må man afbryde uddannelsen.
4. semester
Situationsbestemt kommunikation med patienter, borgere, pårørende og fagprofessionelle på tværs af forskellige sektorer. Både undervisning og praktik.
Afsluttes med intern prøve.
5. semester
Akut og kritisk sygepleje og den undersøgende virksomhed. Både undervisning og nogle steder også observationsuger.
Afsluttes med ekstern prøve med beskikket censor.
6. semester
Hele sygeplejens virksomhedsområde: at udføre, lede, formidle og udvikle sygeplejen. Udelukkende et klinisk semester med 20 ugers praktik, typisk et sted, men også gerne to.
Afsluttes med en klinisk intern prøve.
7. semester
Kvalitet, innovation og udvikling, herunder forskningsarbejde.
Udover undervisning i et valgfag, skriver de studerende bachelorprojekt – individuelt eller i grupper. Projektet skal tage udgangspunkt i en klinisk problemstilling og skal bl.a. demonstrere, at de studerende kan arbejde selvstændigt med en klinisk sygeplejefaglig problemstilling, samt mestre forskellige metoder. Afsluttes med ekstern prøve med beskikket censor i bachelorprojektet.
DIMMITEND!