Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken - 1997 - 32

placeholder - magasinforsiden

Fag

Speciale i forebyggelse af infektioner

Tredive år er gået, siden de to første hygiejnesygeplejersker blev ansat i Danmark, og sygehus- og sundhedssektoren har gennemgået omfattende ændringer i samme periode. Det infektionsforebyggende arbejde er blevet udvidet med fremkomsten af hiv, aids, multiresistente bakterier og levnedsmiddelbårne epidemier, men også af nye behandlings- og undersøgelsesmetoder som kikkertkirurgi. Nye apparaturer kræver også nye procedurer for rengøring og sterilisering. Her beskrives nogle af de arbejdsområder og samarbejdsflader, som landets nu 24 hygiejnesygeplejersker har.

Måling af den hygiejniske standard

Overholder læger og sygeplejersker de hygiejniske anbefalinger? Det spørgsmål ønskede tre hygiejnesygeplejersker at undersøge, og de satte derfor et pilotprojekt i gang, hvor de undersøgte læger og sygeplejerskers viden om intravenøs terapi. Besvarelserne af et spørgeskema afslørede, at der er stor forskel på praksis, når læger og sygeplejersker for eksempel skal anlægge i.v.-kanyler, skifte infusionssæt og tilse indstikssteder. Og det er ikke alle, der følger retningslinierne til forebyggelse af sygehusbetingede i.v.-infektioner, for eksempel sprang den mangelfulde håndhygiejne i øjnene.

Registrering og forebyggelse af tryksår

Brug af stikprøveundersøgelser på Hvidovre Hospital afslørede en stor forskel mellem afdelingerne på forekomsten af tryksår og trykspor hos patienterne. En afdeling med mange tunge, immobile patienter havde for eksempel nul tilfælde, fordi man havde indarbejdet rutiner til forebyggelse. På afdelingerne havde mellem nul og 25 procent af patienterne tryksår eller trykspor, og det svarer til 7,5 procent af alle. Formålet med undersøgelsen var ikke at kontrollere, men at sætte en diskussion i gang og motivere personalet til at arbejde med forebyggelse.

Nøglepersoner i urininkontinens

Sygepleje til patienter med urininkontinens og kateter à demeure er ikke et område, sygeplejersker prioriterer højt, og flertallet af sygeplejersker har aldrig deltaget i efteruddannelseskurser i forebyggelse af urinvejsinfektioner. På trods af at der er udviklet redskaber til udredning af urininkontinens, blæretræning og fastsættelse af faste toilettider, så bliver disse metoder sjældent brugt. På Bispebjerg Hospital er 24 sygeplejersker blevet uddannet som nøglepersoner i sygepleje til patienter med urininkontinens og kateter à demeure.

Stikprøver er et godt værktøj

Hygiejnesygeplejerskers arbejde går blandt andet ud på at lave undersøgelser af antallet af infektioner ved at udføre prævalensundersøgelser. Det er en form for stikprøver, der giver et overblik over antallet af infektioner, tryksår, tilfælde af urininkontinens eller andre spørgsmål, som man ønsker at undersøge. På den måde kan man hurtigt afdække og dokumentere et problem eller evaluere sygeplejen.

Velværet i højsædet

Reumatologisk Afdeling på regionssygehuset i Trondheim er organiseret efter den amerikanske Planetree-model, der er opkaldt efter det figentræ, som Hippokrates underviste under for 2000 år siden. Hippokrates vidste, at man ikke kunne læge legemet uden at læge sjælen. På en Planetree-afdeling er æstetikken og patienternes psykiske velbefindende derfor i højsædet. Et tre-dages studiebesøg på afdelingen efterlod begejstring og inspiration.

Et helbredelsesforløb

Omkring min fars hjerteoperation og det kritiske forløb derefter var lægernes og sygeplejerskernes specialiserede indsats altafgørende. Senere blev min far – groft sagt – reduceret til et hjerte, en lever, et par lunger osv. I mødet med sundhedspersonalet var han på vej til at kede og sulte sig ihjel under forløbet, men heldigvis indså familien, at det, han trængte til, var massage og frisk luft.

I HVERT NUMMER

Synspunkt: Brug for plejehjem til stofmisbrugere

Mange stofmisbrugere bliver fysisk syge og kan ikke klare sig selv. I løbet af få år vil der blive behov for plejehjemspladser, der er specielt gearet til at yde pleje og omsorg over for stofmisbrugere.

Baggrund

Fælles politik for blod og organer

Sundhed har en beskeden plads i det eksisterende EU-samarbejde, men den nye Amsterdam-traktat lægger op til en øget indsats for folkesundheden i alle EU-landene.

Sygehuse går online

Et stigende antal sygehuse præsenterer sig med såkaldte hjemmesider på Internettet. Informationerne er typisk rettet mod borgere og kommende patienter, men der er også nyttig information at hente for sundhedspersonalet. Journalist Martin Vestergaard, der bl.a. underviser i research på internettet, har checket sygehusenes hjemmesider.