Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken Årgang 2020 nr. 14

Læs online Download
sy1420_forside - magasinforsiden

Aktuelt

Vaccinationsplan er klar

Vacciner er på vej. Frontpersonale i sundheds- og ældresektoren er blandt de første, der får tilbudt vaccine mod covid-19, når de er godkendt og klar til brug

Åbner Danmarks første afsnit for multisyge

Nyt afsnit for multisyge i Slagelse vil skabe et samlet tilbud til patienterne. ”Målet er, at det ikke kun bliver et afsnit for multisyge, men også et afsnit for multikompetencer,” forklarer afdelingssygeplejerske Trine Benzner.

Tid til international hæder

Dansk Sygeplejeråd modtager indstillinger til sygeplejersker, som næste år kan hædres med Florence Nightingale-medaljen.

Tema: Multisygdom

Tager hånd om multisyge

Fælles ambulatorier og klinikker for multisyge er en tendens, der breder sig i takt med at befolkningen bliver ældre og antallet af patienter med flere kroniske sygdomme stiger.

Flere multisyge kalder på mere koordineret sygepleje

En tredjedel af alle danskere lider af mere end én kronisk sygdom – og andelen vokser. Ny rapport fra Danske Regioner og en hvidbog fra Videnscenter for Multisygdom og Kronisk Sygdom peger på, at der mere end nogensinde er behov for, at sygeplejersker påtager sig den koordinerende rolle.

Sygdomskombinationer

Multisyge har ikke alle mulige kombinationer af sygdomme – visse kombinationer går igen.

På Jans præmisser

Multisyge borgere oplever det ofte som et helt uoverskueligt fuldtidsarbejde at skulle passe deres mange forløb i ambulatorier, på hospitaler og i praksis. Men det har man gjort op med på Bornholm, hvor forløbskoordinator Ulla Rasmussen tilrettelægger patientforløbene, så patienten magter dem.

Helhedssyn i Holbæk

På Medicinsk Fælles Ambulatorium på Holbæk Sygehus har patienten én indgang til alle specialer.

"Fra hver vores planet"

Den nye specialuddannelse i borgernær sygepleje giver et tiltrængt fælles sprog og kvalificerer hjælpen til multisyge borgere, fortæller specialsygeplejerske Lene Piontek.

I HVERT NUMMER

Hørt: Hiv heltekappen af

Kan en helt tillade sig at være utryg, sige fra og kræve mere i løn? Sygeplejersker afviser at blive udråbt som helte, konstaterer sygeplejerske og forsker Pia Søe Jensen.

OK21

OK21 i skyggen af corona

Midt i december lander sygeplejerskernes krav til OK21 hos arbejdsgiverne. Forhandlingerne begynder i januar, og sygeplejerskernes politiske forhandler Grete Christensen forudser et vanskeligt forløb pga. corona og den såkaldte reguleringsordning.

De styrer slaget

Nytiltrådt forhandlingschef i Dansk Sygeplejeråd, Louise Kanstrup Petersen, præsenterer her de vigtigste aktører og begreber i OK21

Sexchikane

Testen

Test din viden (14/2020): Sygeplejekohorten

Snart modtager en større gruppe medlemmer af Dansk Sygeplejeråd et spørgeskema i deres e-boks. Sygeplejerskekohorten vil gerne for fjerde gang indhente oplysninger om sygeplejerskers sundhed, livsstil, arbejdsmiljø m.m. - og helt aktuelt arbejdslivet under covid-19.

Anmeldelser

Athena Prisen

Brystkræft-app og system i håndhygiejne

To sygeplejersker, Trine Lund-Jacobsen og Anne-Mette Iversen, har fundet løsninger til gavn for patienter og sundhedsvæsenet. Dansk Sygeplejeråds formand, Grete Christensen og direktør for Bauta Forsikring, Anne Mette Toftegaard, overraskede dem på arbejdspladsen med Athena Prisen.

Debat

Den Danske Sygeplejerskekohorte

Zoomer ind på sygeplejerskers sundhed

Hvordan har du det? Det spørgsmål får 78.403 sygeplejersker nu lejlighed til at svare på. Dermed udbygges en stor kohorteundersøgelse, der siden 1993 har zoomet ind på sygeplejerskers helbred og arbejdsmiljø.

Indretning af nyt hospital

Nordfløjen: Stor, smuk og smart

Rigshospitalets nye lillesøster, Nordfløjen, er endelig taget i brug. Den byder på kunstneriske trapper, god plads, flot udsigt og nye arbejdsgange. Tre sygeplejersker har vist deres nye arbejdsomgivelser på landets højest specialiserede hospital frem til Sygeplejersken.

2020 Year of the Nurse

"Jeg var en af dem, der fik en chance"

’Ordblind’. ’Bare en husholderske’. ’Præstens kone’. ’Gammel’. 76-årige hjemmesygeplejerske Margrethe Dahl Skov har altid insisteret på at udfordre de prædikater, folk har forsøgt at sætte på hende.