Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Det bedste og det værste

Sygeplejersker fra akutafdelingen i Slagelse har ordet

Sygeplejersken 2021 nr. 13, s. 29

Af:

Marianne Bom, journalist

Liza Rievers

Liza Rievers, 12 års erfaring som sygeplejerske

”Holdarbejde er spændende – men travlheden er hård”

”Det fedeste ved jobbet er, at man får lov til mange ting på egen hånd. Man får løst alvorlige problemstillinger som et hold, og holdarbejde er spændende. Man har også flere beføjelser i form af ordinationer uddelegeret fra læger end i andre sygeplejejob. 

Vi er de første, der ser patienten, og nogle gange skal det gå stærkt. Så som akutsygeplejerske skal man have høje ambitioner, og det er bedst, hvis man har en vis modenhed og erfaring.

Det hårde? Det er helt klart travlheden. Psykologien i dét er, at hvis man bliver presset, så mister man tålmodigheden. Der kan opstå sammenstød i samarbejdet og en følelse af ikke at give den rette sygepleje, den rette kvalitet i arbejdet.        

Det med at gå på kompromis med kvalitet er hårdt, og det er det også at opleve ikke at spise mad nogle vagter i træk. Stress ytrer sig ved, at man får kort lunte, og når man selv er presset, begynder man at lede efter fejl hos hinanden. Det er helt normal psykologi.”

Foto: Claus Bech

Heidi Flø

Heidi Flø, 11 års erfaring som sygeplejerske

”Hver dag er ikke den samme – men arbejdet kan blive lidt samlebånd”

”Det bedste er, at hver dag ikke er den samme. Der er nye patienter hver dag, og hverdagen bliver ikke triviel. Det værste er, at man nogle gange ikke har tid til at være den sygeplejerske, man gerne vil være. Man har ikke altid fem minutter til at høre patienten, hvordan det er derhjemme. 

Det kan godt blive lidt overfladisk en gang imellem personligt og fagligt. Du skal vide nogle ting, men du går ikke i dybden med dem. Det kan blive lidt samlebånd, hvor man hele tiden gør det mest nødvendige. Da jeg blev ansat, sagde jeg til samtalen, at jeg havde blå blink i øjnene. Men nu ved jeg, at der ikke skal være action hele tiden.

Det bedste er at opbygge erfaring dag for dag. Og at vi er et hold, der supplerer hinanden og er parate til at være der for hinanden og hjælpe hinanden. Vi er én stor kæde, der skal hænge sammen. Og når det lykkes, så er det fedt.” 
Heidi Flø har skiftet job, efter artiklen blev skrevet

Foto: Claus Bech

Susan Larsen

Susan Larsen, 28 års erfaring som sygeplejerske 

”Vi drager omsorg for hinanden – men nogle gange er vi for få”

”Jobbet er spændende, fordi der sker noget nyt hele tiden. Du skal kunne noget bredt fagligt, instrumentelt og psykologisk. Du skal kunne være rolig i det og interagere i et felt, hvor du muligvis aldrig bliver specialist. 

Jeg sætter stor pris på, at vi har kompetencedage og tilbud om uddannelse, og jeg behøver ikke at søge nye udfordringer, for jeg møder nye udfordringer hver dag. Men der er til tider stor udskiftning, fordi nogle ikke kan klare presset. Nogle har ikke den erfaring, der giver ro. Jeg havde 14 års erfaring, da jeg begyndte her. Dengang var der et krav om, at man skulle have to års erfaring. Nu ansætter vi også helt nyuddannede, og nogle gange brænder de unge ud. Det er synd og et stort problem for vores profession. 

Det værste er, når vi er for få i forhold til de udfordringer, vi bliver mødt med. Vi bestemmer ikke selv tilgangen af patienter, og hvis vi er for få, er det ikke sjovt. Men det er fedt, når tingene lykkes, og vi har gode oplevelser sammen. Vi er en del af en ”familie” og drager omsorg for hinanden.”

Foto: Claus Bech