Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Scenarier ved ja og nej

Hvad er udsigten til mere i løn og ligeløn ved et ja og nej ved urafstemningen? Arbejdsmarkedsforsker Nana Wesley Hansen fra Københavns Universitet:

Sygeplejersken 2021 nr. 3, s. 47

Af:

Marianne Bom, journalist

JA

”Et ja til overenskomsten er ikke det samme som at sige: Vi er OK med lønnen, som den er. Resultatet sikrer reallønnen på et tidspunkt, hvor der er økonomisk krise, og hvis der kommer gang i økonomien og pæne private lønstigninger, vil reguleringsordningen sikre mere i løn. For arbejdsgiverne har accepteret at fortsætte ordningen.

Desuden er det lykkedes godt at få signaleret sygeplejerskernes utilfredshed med lønnen, og det er aftalt at tage interne drøftelser om lavtløn og ligeløn i Forhandlingsfællesskabet. Får man et fælles syn på den sag i fagbevægelsen, vil sygeplejerskerne står stærkere i forhold til at få en politisk løsning på Christiansborg. Men det bliver et langt sejt træk.”

NEJ

”Et nej betyder en ny forhandling, formentlig i Forligsinstitutionen, hvor man ikke skal forvente at sprænge den økonomiske ramme og opnå mere i løn. Sådan er systemet, fordi det ikke skal kunne betale sig at ”sætte sig på halen”.

Hvis det ender med konflikt, kommer den midt i en mulig tredje bølge af corona, og det kan – afhængigt af hvordan den udformer sig – dæmpe befolkningens opbakning til sygeplejerskerne. Den har de brug for, hvis de skal have Christiansborg med på en politisk løsning på ligelønnen.”

ikon ok21

Læs om OK21-resultatet i dette nummer af Sygeplejersken:

(Redigeringen af alle nedenstående artikler er afsluttet tirsdag den 2. marts)