Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Sygehusledelser kræver mere fleksibilitet

I forbindelse med de forestående flytninger til nye supersygehuse er der gjort klar til, at sygeplejerskerne også skal arbejde med patienter fra andre specialer.

Sygeplejersken 2021 nr. 5, s. 38-39

Af:

Kristine Jul Andersen, journalist,

Christina Sommer, journalist

At sygeplejersker skal arbejde inden for større og flere områder, er en del af en tendens, der har fundet sted på mange sygehuse de senere år.

F.eks. har man på Odense Universitetshospital (OUH) i flere år haft ordninger, hvor ansatte i ambulatorier også tager vagter på sengeafdelinger.

Og det sker på både godt og ondt, fortæller sygeplejerske og fællestillidsrepræsentant på OUH, Kirsten Nikolajsen.

”Velkendte fysiske rammer og kolleger betyder mere for arbejdsmiljøet, end man tror, og det udfordres her. Det kan også være en udfordring for især de kolleger, der har svært ved at holde til det lidt fysisk hårdere arbejde på en sengeafdeling. Men fagligt kan det være med til at udvikle sygeplejerskerne, og man får et andet socialt fællesskab med de kolleger, der er i det speciale, hvor man selv er,” siger hun.

Men det stopper ikke her. I forbindelse med de forestående flytninger til nye supersygehuse, er der gjort klar til at sygeplejerskerne også skal arbejde med patienter fra andre specialer.

Når OUH flytter i 2024 vil en række sygeplejersker f.eks. skulle til at arbejde inden for to specialer eller subspecialer. Og hjælpe andre naboafdelinger ved behov. 

Lignende planer er der, når Hospitalsenheden Vest til efteråret flytter ind på det nybyggede Regionshospital Gødstrup, og på Aalborg Universitetshospital, når de flytter til nybygget sygehus omkring 2022/2023.

Sygeplejefaglig direktør Lisbeth Lagoni forklarer: 

”Hvis der er 54 senge og tre specialer, og der i en periode er en af afdelingerne, der ikke bruger alle deres senge, bliver de brugt af de andre afdelinger. Og så vil det jo være naturligt, at hvis afdelingen med mange patienter har travlt, så kan naboafdelingen hjælpe.”

Til spørgsmålet om den ekstra tid, en afdeling nogle gange har, ikke netop skal bruges på udvikling, uddannelse og oplæring, svarer Lisbeth Lagoni, at der skal være tid til begge dele.

”Det kan jo også være spændende at lære noget af hinanden,” påpeger hun.

Udviklingen møder generelt modstand i Dansk Sygeplejeråd både lokalt og centralt. Se hvad næstformand Dorthe Boe Danbjørg siger.