Sygeplejersken
"Jeg tror, ja-siden vinder"
Til stor overraskelse, men også forståelse, for en gruppe sygeplejersker på Bispebjerg Hospital, forkastede to ud af tre sygeplejersker mandag den 14. juni Forligsmandens mæglingsforslag. De var samlet i frokoststuen, da nejet blev offentliggjort.
Sygeplejersken 2021 nr. 8, s. 22-23
Af:
Christina Sommer, journalist
Jeg kan ikke komme ind på hjemmesiden.” ”Heller ikke mig.”
Klokken nærmer sig 12 mandag den 14. juni og dermed tidspunktet for afsløringen af, om sygeplejersker og radiografer har stemt ja eller nej til Forligsmandens mæglingsforslag om OK21.
En gruppe sygeplejersker på Intensiv Terapiafsnit på Bispebjerg Hospital er sammen med afdelingssygeplejerske Grethe Bendixen samlet i frokoststuen for at høre resultatet.
Ifølge planen vil det blive offentliggjort i en kort meddelelse på forligsinstitutionen.dk lidt over kl. 12.
Med blikket rettet mod deres mobiler prøver flere at komme ind på hjemmesiden. Samtidig forsøger intensivsygeplejerske Catrine Thomsen at finde en kanal på frokoststuens tv, der transmitterer det pressemøde, som Dansk Sygeplejeråd har indkaldt til i kølvandet på offentliggørelsen.
Men også hun går forgæves. Nyhederne kører på både DR og TV2, men her to dage efter at den danske fodboldlandsholdsspiller Christian Eriksen kollapsede under Danmarks EM-kamp mod Finland i Parken, er det stadig stjernespilleren og holdkammeraterne, der er breaking news.
Spændingen stiger blandt sygeplejerskerne. Afstemningen om Forligsmandens mæglingsforslag har fyldt en del de sidste uger, både i forhold til indholdet og til at få så mange som muligt til at stemme, fortæller Catrine Thomsen:
”Vi er spændte. Det er så vigtigt, at sygeplejerskerne stemmer – at de tager stilling.”
Det har Catrine Thomsen selv gjort, men det var ikke let:
”Det var en svær beslutning denne gang. Der var argumenter for både ja og nej. Men jeg synes, at mæglingsforslaget var lidt vagt, især i forhold til lønstrukturkomitéen. Og de samråd, der har været om uligeløn på Christiansborg de seneste måneder, har heller ikke overbevist mig om, at politikerne for alvor vil gøre noget for at rette op på lønefterslæbet, så derfor stemte jeg nej,” siger hun og tilføjer:
”Jeg tror, det bliver 50-50, men jeg tror, at ja-siden vinder. Jeg tror, der er mange, der ikke magter at konflikte.”
Bægeret er flydt over
Catrine Thomsen skifter kanal igen i håb om at få hul igennem til pressemødet.
Flere kolleger kommer ind for at spise frokost. Endelig lykkedes det, DR1 sender live fra pressemødet, selvom forligsinstitutionen.dk stadig er nede.
Kl. 12.14 toner Grete Christensen frem på skærmen iført rød t-shirt med hvidt print hen over brystet: ”Lønløftet VI ER MERE VÆRD”. Snakken i frokoststuen forstummer.
”Velkommen til. Det er en helt særlig dag i Dansk Sygeplejeråd … det er en rigtig alvorlig situation, vi står i. Det er sådan, at medlemmerne af sygeplejerådet og radiografrådet har stemt … og det samlede stemmetal er meget klart: 64,5 pct. har sagt nej,” indleder Grete Christensen pressemødet.
”Aaaij, så går vi i konflikt nu!” ”Ja, det kan ikke være anderledes,” lyder nogle af de spontane reaktioner, mens andre udbryder ”Så skal vi have flere til eksamen” og ”Shit man, det er jo et kæmpe nej”.
Sygeplejerske Anne Sofie Jensen er ikke overrasket over sygeplejerskernes massive nej til mæglingsforslaget:
”Bægeret er flydt over. Og så corona oven i. Der er så mange følelser involveret i det nu, så sådan må det være,” siger hun.
Grete Christensen fortæller på pressemødet, at hun mener, en stor del af forklaringen på sygeplejerskernes nej skal findes i mange års udsultning af sundhedsvæsenet.
”Arbejdsgiverne og politikerne bliver simpelthen nødt til at finde flere penge til bedre løn og bedre arbejdsforhold, hvis de skal få lettet frustrationerne hos en stor gruppe af deres medarbejdere,” siger hun.
Ondt af strejkeramte kolleger
Frokostpausen er for længst forbi, og sygeplejerskerne tripper for at komme tilbage til patienterne.
Selvom de et eller andet sted ikke regner med, at strejken kan rette op på lønefterslæbet, ser også de det massive nej som et klart signal til arbejdsgivere og politikere om, at der skal findes flere penge og nye løsninger, så både løn og arbejdsmiljø kan blive bedre – på både kort og længere sigt.
De er dog bekymrede for, om de har befolkningens opbakning.
”Mange private virksomheder har måttet dreje nøglen om under corona, så jeg kan være i tvivl, om vi har resten af arbejdsmarkedet med os. Vi er dybt afhængige af opbakningen fra andre faggrupper og befolkningen. Men der skal jo ske noget, og hvis ikke nu efter corona, hvornår så?” spørger undervisende sygeplejerske Camilla Rosendahl Egenfeldt.
Sygeplejerskerne på Intensiv Terapiafsnit skal ikke i strejke, men føler med kollegerne, der skal:
”Jeg har sgu lidt ondt af dem. De er 5.000 sygeplejersker, der skal ud og strejke for os alle sammen. Det er selvfølgelig bedst, hvis vi kan gøre det så billigt som muligt og ramme så hårdt som muligt på den lange bane. Men det betyder jo, at nogle mister deres ferie med deres børn i et år, man virkelig trænger,” siger Catrine Thomsen.
Der er også opbakning til Grete Christensen og resten af de valgte i Dansk Sygeplejeråd. Camilla Rosendahl Egenfeldt tilføjer dog:
”Men de skal også se nej'et som et signal om, at mæglingsforslaget ikke var godt nok. Måske skulle det aldrig have været sendt til afstemning.”
Supplerende billedtekst: Afdelingssygeplejerske Grethe Bendixen (nr. to fra venstre) venter sammen med intensivsygeplejerskerne Maria Nielsen (yderst til venstre) og Catrine Thomsen (nr. to fra højre) spændt på at høre, om der bliver strejke eller ej. Sygeplejerske Jesper Kristensen er den første til at få hul igennem på sin mobil til pressemødet, hvor Grete Christensen afslører, at sygeplejerskerne har forkastet Forligsmandens forslag.
Læs i dette tema:
- Nok er nok
- Kampgejst i top
- "Jeg tror, ja-siden vinder"
- "Jeg er fuldt ud kampklar"
- "Jeg håber ikke, at borgerne føler sig afvist"
- "Vi går forrest i kampen for løn og ligeløn"
- Konflikten er surt show for regeringen
- Danskere: "Jeg forstår dem godt"
- To dage tilbage
- Sygeplejersker demonstrerer for ligeløn
- Oversigt: De strejkeramte
Læs desuden i dette nummer af Sygeplejersken: