Dine første år som sygeplejerske
Hvad skal du være opmærksom på som nyuddannet sygeplejerske? Se, hvad din fagforening hjælper med i dit første job eller den første tid som færdiguddannet sygeplejerske.
Tillykke med din nye titel som sygeplejerske. Uanset om du allerede har job, skal i gang med jobsøgningen, vil til udlandet eller læse videre, får du her på siden overblik over dine muligheder og rettigheder i guiden ’ABC til nyuddannede sygeplejersker’.
Vi hjælper dig
Dansk Sygeplejeråd tilbyder professionel rådgivning og vejledning på en lang række områder.
Husk, at du som medlem af Dansk Sygeplejeråd altid kan kontakte din nuværende eller kommende tillidsrepræsentant, som kender netop din arbejdsplads, og som kan rådgive og støtte dig. Find din tillidsrepræsentant her.
Du er også velkommen til at kontakte din lokale kreds, der sidder klar til at besvare dine spørgsmål. Find din kreds.
ABC for nyuddannede sygeplejersker
Vi har samlet de vigtigste oplysninger og information om dine rettigheder i guiden ’ABC til nyuddannede sygeplejersker’.
Når du bliver ansat på en arbejdsplads, skal du have et ansættelsesbevis. Der skal dine vilkår stå beskrevet. Hvis du ikke er enig i vilkårene, eller hvis indholdet ikke stemmer overens med det, I har aftalt, skal du reagere: Gør arbejdsgiver opmærksom på fejlen og kontakt din tillidsrepræsentant på arbejdspladsen eller din lokale kreds. Vær opmærksom på, at tidsfristen ofte er få dage.
Tjek ansættelsesbeviset for:
- Om du er ansat til at arbejde dag, aften og nat eller kun på nogle tidspunkter
- Er oplysningerne om lønnen det, I har aftalt? (se mere under Løn herunder)
- Er timeantallet korrekt?
- Er arbejdsstedet korrekt – eller står flere arbejdssteder angivet?
Husk: Skriv aldrig under på dit ansættelsesbevis, før alle aftalerne er på plads og før du har talt med din TR om dine forhold.
Du og andre sygeplejerskers arbejdsmiljø skal være sikkert og sundt. Det er en vigtig forudsætning for, at sygeplejersker kan yde faglige forsvarlig sygepleje, at det er muligt at rekruttere nye sygeplejersker og til at sygeplejersker kan holde til at blive på arbejdsmarkedet hele livet.
Opstår der behov på den enkelte arbejdsplads for at skabe synlighed om arbejdsmiljøproblemer og finde løsninger, kræver det handlekraft i fællesskabet og hos den enkelte.
Kontakt din arbejdsmiljørepræsentant og/eller tillidsrepræsentant på arbejdspladsen, hvis der er forhold på din arbejdsplads, der ikke er i orden, eller hvis du har spørgsmål. Læs mere om arbejdsmiljø.
Grænserne mellem arbejdstid og fritid er aftalt mellem DSR og arbejdsgiverne i arbejdstidsaftalen. Her sættes rammer for hvor længe, hvornår og hvor ofte din arbejdsgiver kan bestemme over din arbejdstid og fritid, fx ændring af din arbejdstid, at blive kaldt på arbejde, når du har fri osv.
Spørgsmål om din arbejdstid kan rettes til din tillidsrepræsentant.
Inden du kan begynde at arbejde som sygeplejerske, skal du have en autorisation. Læs mere om autorisation på Styrelsen for Patientsikkerheds hjemmeside www.stps.dk/autorisation.
Sygeplejersker er forpligtede til at leve op til den gældende lov om autorisation af sundhedspersoner og om sundhedsfaglig virksomhed. Læs mere om rammerne for dit arbejde som sygeplejerske.
Dansk Sygeplejeråd arbejder for, at du har ret til og mulighed for at blive ansat i fuldtidsstillinger. Hvis du tilbydes deltidsansættelse – overvej da følgende:
Kan du leve af den løn du får – eller bliver du nødt til at supplere med andre ansættelser?
Du optjener ikke fuld pension – det har stor betydning for størrelsen af din endelige pension. Du har mulighed for at indbetale mere til PKA – Pensionskassen for sygeplejersker.
Du har færre ferietimer med løn end en fuldtidsansat.
Når bankerne vurderer, om de vil låne dig penge, bruger de din faste grundløn som grundlag (dvs. uden mer- og overarbejde). Se hvad det betyder for din løn på Sundhedskartellets lønberegner.
Alle har ret til fem ugers ferie ifølge ferieloven. Derudover har DSR gennem forhandlinger sikret dig en sjette ferieuge (for dig som er ansat på sygehuse og i kommunerne).
Hvis du er i arbejde, kan du som mor gå på barselsorlov med sædvanlig løn otte uger inden forventet fødsel. Læs om din ret til løn og dagpenge under barsel.
Hvis du arbejder i en region, har du med overenskomsten ret til:
- Et introduktionsforløb, der hjælper dig godt i gang i din nye rolle som sygeplejerske
- En mentor, der giver dig faglig sparring og feedback med udgangspunkt i dine kompetencer og faglige udvikling. Mentoren skal som udgangspunkt have en sygeplejefaglig baggrund.
- At få statussamtaler i løbet af dit introduktionsforløb
Som sygeplejerske har du rig mulighed for at rejse ud med dit fag. Brænder du for at arbejde som sygeplejerske i et andet land, er der råd og inspiration at hente.
Hvis du er ramt af rejsefeber, kan Dansk Sygeplejeråd give dig råd med på vejen om dine jobmuligheder, organisering i andre lande og en række andre ting, der er gode at være opmærksom på.
Hvis du står uden job, kan du bruge Dansk Sygeplejeråd og Din Sundhedsfaglige A-kasse (DSA) til sparring, rådgivning og vejledning.
DSA holder løbende temamøder og arrangementer, så hold øje med tilbuddene fra DSA på www.dsa.dk.
Din løn består ofte af en grundløn og forskellige tillæg. Din basisløn er forhandlet af DSR gennem overenskomsten, og derudover kan din kreds og din tillidsrepræsentant aftale lokale lønforbedringer i form af tillæg og løntrin. Desuden bliver en del af din løn indbetalt til din pension.
Når du får tilbudt et job, er det derfor en god ide at kontakte din lokale kreds eller din tillidsrepræsentant for at sikre dig, at de lokale løntillæg er forhandlet på plads, så du får den løn, du har krav på. Hver måned skal du have en specificeret oversigt over din løn. Kontakt din tillidsrepræsentant, hvis du er i tvivl.
Hvis du er på vej ud i dit første job, er det vigtigt, at du sætter dig ind i, hvad du har krav:
Du har ret til to omsorgsdage pr. kalenderår pr. barn til og med det år, barnet fylder syv år – hvis du er ansat i en region, kommune eller staten. Hvis du ikke afholder dine omsorgsdage, bortfalder de ved årets udgang. Omsorgsdage fra det år, barnet er født, kan dog overføres til året efter. Læs mere her.
Generelt gælder funktionærlovens opsigelsesregler. Det vil sige, at din arbejdsgiver skal give dig 1-6 måneders varsel ved opsigelse, afhængig af hvor længe, du har været ansat. Hvis du selv siger op, har du én måneds opsigelsesvarsel (målt fra udgangen af en måned). Husk at aflevere en skriftlig opsigelse og få en kvittering for afleveringen.
Uanset om du bliver opsagt, eller om du selv siger op, kan du få vejledning din lokale kreds.
Din arbejdstid og din løn er fastlagt i din overenskomst og arbejdstidsaftale. Læs mere på siderne herunder
Hver måned bliver en del af din løn indbetalt til din pensionsordning i pensionskassen PKA – beløbet vil fremgå af din lønseddel.
Læs mere på www.pka.dk.
Hvis du bliver ansat på prøve, skal det fremgå af dit ansættelsesbrev. Prøvetiden kan maksimalt vare tre måneder, og arbejdsgivers opsigelsesvarsel er minimum 14 dage. Hvis ikke andet er nævnt i dit ansættelsesbrev, kan du sige din stilling op med én dags varsel i prøvetiden.
Du har ret til fuld løn under sygdom, hvis du er månedslønnet. Det betyder, at du også skal have løn for dine aften-, natte-, samt weekend- og helligdagsvagter. Vær opmærksom på reglerne for sygemelding på din arbejdsplads.
Du har, som udgangspunkt, mulighed for at få helt eller delvist fri med løn på barnets første og anden sygedag. Læs mere her.
Din uddannelse stopper ikke fordi du er blevet færdig som sygeplejerske. Du har forskellige muligheder for uddannelse gennem hele din karriere.
Læs om dine muligheder for efter- og videreuddannelse.
Hvis du bliver ansat i et vikariat, har du inden for vikariatets periode samme rettigheder for løn, pension, ferie, sygdom mv. som ved en fastansættelse. Hvis du bliver syg eller gravid stopper lønnen den dag, vikariatet stopper.
DSR hjælper dig
Dansk Sygeplejeråd tilbyder professionel rådgivning og vejledning på en lang række områder.
Din lokale kredse afholder løbende kurser og arrangementer for blandt andet nyuddannede. Se det store udbud af arrangementer og kurser her.
Vi giver dig bistand, hvis du kommer til skade på arbejdet. Får du en arbejdsskade, skal du kontakte din arbejdsmiljørepræsentant, din tillidsrepræsentant eller din lokale kreds hurtigst muligt. De vil give dig råd, vejledning og hjælp til at komme videre. Arbejdsskadeloven omhandler både fysiske og psykiske skader.
Fagbladet Sygeplejersken holder dig opdateret på faglige nyheder og artikler. Sygeplejersken lander i din postkasse 14 gange årligt.
Et fagligt selskab er et landsdækkende netværk af sygeplejersker, der tilbyder faglig udvikling og refleksion indenfor et afgrænset, specialiseret område af sygeplejen.
Find dit faglige selskab, som er relevant for netop dit arbejde og din faglighed – det giver dig mulighed for at styrke det kollegiale sammenhold og din faglige viden. Se alle faglige selskaber.
Du kan også netværke med andre sygeplejersker og få viden og mulighed for at erfaringsudveksle, så I kan få indflydelse på jeres arbejdsplads og fags udvikling. Et netværk kan opstå på din arbejdsplads, i din kreds, i et fagligt selskab eller som et landsdækkende netværk. Find dit netværk.
Brug Dansk Sygeplejeråd i din jobsøgning:
Skriv en god jobansøgning og CV
Har du spørgsmål til dine løn- og ansættelsesvilkår, kan du få råd og vejledning hos din tillidsrepræsentant på arbejdspladsen eller din lokale kreds. Husk at tage fat i os i god tid inden din jobsamtale.
Medlemmer af Dansk Sygeplejeråd betaler kontingent fire gange om året. Som nyuddannet er den første måned gratis, efter du har afsluttet din uddannelse.
Hvis du modtager dagpenge, er på SU, under uddannelse, skal arbejde i udlandet, er i flexjob eller er ledig, er på barsels- eller sygedagpenge kan du få nedsat dit kontingent. Husk at give os besked om dine ændrede forhold.
DSR er inddelt i 5 kredse. Du er knyttet til den kreds, hvor din arbejdsplads ligger. Kredsene er inddelt i Nordjylland, Midtjylland, Syddanmark, Sjælland og Hovedstaden. Din lokale kreds varetager, i samarbejde med din tillidsrepræsentant, spørgsmål i forhold til dine løn- og ansættelsesvilkår. Kredsen har mange faglige arrangementer.
Gå til din egen kreds ved at følge linkene herunder:
Kig på kredsenes hjemmeside for aktuelle muligheder, der både kan give dig ny viden og nye netværk. Du kan altid få råd og vejledning hos din lokale kreds.
Hvis du bliver involveret i en patientklage eller en tilsynssag, skal du kontakte vores hovedkontor hurtigst muligt og få fagprofessionel rådgivning. Vi kan rådgive dig om, hvad du skal gøre og hjælpe dig med en udtalelse.
Når du starter i nyt job eller skifter arbejdsplads, kan der være mange praktiske spørgsmål, der melder sig i forbindelse med en ansættelse.
Som medlem af Dansk Sygeplejeråd har du en tillidsrepræsentant, som kender netop din arbejdsplads, og som kan rådgive og støtte dig i spørgsmål om lokale løn-, ansættelses- og arbejdsvilkår. Du er altid velkommen til at kontakte din nuværende eller kommende tillidsrepræsentant.
Find din tillidsrepræsentant her.
Dansk Sygeplejeråd har ca. 1.400 tillidsrepræsentanter fordelt på arbejdspladserne over hele landet. Tillidsrepræsentanterne taler sygeplejerskernes sag og sikrer, at regler om løn, ansættelse og arbejdsvilkår bliver overholdt.
Fra studerende til sygeplejerske
Video: Er du nyuddannet sygeplejerske og mangler inspiration til valg af speciale eller arbejdsplads, kan videoerne her måske hjælpe dig. Se og hør hvilke overvejelser Rebecca, Rune, Anne og Signe havde i forbindelse med deres første ansættelse.
Rebecca er sygeplejeske på en akutmodtagelse
Rune arbejder på en børneafdeling
Se også
Bliv medlem af Dansk Sygeplejeråd
Bliv en del af et stærkt fagligt fællesskab. DSR er fagforening for mere end 70.000 sygeplejersker.
Medlemsfordele
Påvirk din overenskomst, få hjælp til dit arbejdsliv, rabat på feriehuse og hotel. Læs om alle dine medlemsfordele.
Sig først ja ...
... til et nyt job efter lønforhandling, da det er i forbindelse med et jobskifte, at du har de bedste muligheder for at stige i løn. Få råd...