Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken Årgang 2019 nr. 1

Læs online Download
0119_forside - magasinforsiden

Tema: Normering

Sparsom normering koster

Patienternes sikkerhed bringes i fare, og personalet bliver syge eller forlader jobbet, når der er for få sygeplejersker på arbejde. Det viser international forskning, og sygeplejerskerne oplever det dagligt. Alligevel tager hospitalsledelser ikke udgangspunkt i fagligt forsvarlige normeringer, når pengene fordeles.

Formand for Danske Regioner: "Der er travlt - også for travlt"

"Nogle gange er man nødt til at stoppe op og sige, det kan godt være, vi har sparet noget på normeringerne, men hvis vi så bruger det beløb på genindlæggelser, vikarer eller sygdom, så kan det sagtens være en god investering at sige, at nu opnormerer vi i stedet for."

Brug for mere forskning om sygeplejenormering

Sygeplejenormeringer har betydning for den sundhedsfaglige kvalitet. Det viser en undersøgelse af sygeplejerske og ph.d. Hanne Mainz, der mener, at mere forskning indenfor området er vejen frem.

Travlhed kostede toårig livet

Urimeligt at ledelsen lukker ørerne og efterlader sygeplejerskerne og patienterne med konsekvenserne af dårlig normering. Det siger sygeplejerske Christina Kirkeby Beth.

Ni timer uden toiletbesøg

Søs Anja Larsen er sygeplejerske på Neurointensiv på Rigshospitalet. Et afsnit med en høj normering i forhold til almindelige afsnit, fordi patienterne er alvorligt syge. Men ofte er de ikke nok på arbejde til at kunne udføre de nødvendige opgaver.

Dorthe Boe Danbjørg: "Vi må ikke resignere"

Der skal langt mere fokus på de kritisable normeringer på landets sygehuse, mener næstformand i Dansk Sygeplejeråd, Dorthe Boe Danbjørg, som nu sætter aktivt ind for at råbe ledelserne op.

I HVERT NUMMER

5 minutter med: Lisbeth Bavnsgaard

" … Og jeg er dybt taknemmelig for at få lov til at stå der. Det er følelsen af ”wow!”. Ikke ”wow!” som i ”jeg er god”, men ”wow, det lykkedes!”

Anmeldelser

Boganmeldelser

Læs i dette nummer af Sygeplejersken anmeldelser af "professionsetik", "Sidstehjælp", "Den sårbare hjerne" og "Sorgterapi".

Debat

Læserbrev: Lav så lidt som muligt

Sygeplejerskerne på Bispebjerg Hospitals intensivafdeling har skruet helt ned for tempoet om natten. Ny belysning, sovestole og færre opgaver har givet et bedre arbejdsmiljø.

Nytårsinterview

Grete Christensen: "Vi går styrket ind i 2019"

Nytårsinterview. En sundhedsreform og et folketingsvalg er to af de store politiske dagsordener, som Grete Christensen ser frem imod. 2019 bliver et år, hvor Dansk Sygeplejeråd står stærkere end længe, både når det gælder antallet af medlemmer og samarbejdet i en ny hovedorganisation.

Nyuddannet

Mentorer tager nyuddannede i hånden

Indslusning. På Kirurgisk Afdeling på Hillerød Hospital hjælper en mentorordning nyuddannede sygeplejersker med at føle sig hjemme på afdelingen og give dem lyst til at blive i faget.

Årets praktiksted

Praktikstedet, der har det hele

Årets praktiksted. De gode oplevelser står nærmest i kø på landets praktiksteder. I hvert fald at dømme efter det rekordhøje antal indstillinger, som SLS har modtaget til årets praktikpris. I Kreds Syddanmark løb afdelingen for Øre-Næse-Halskirurgi på Sygehus Sønderjylland med æren foran 35 andre steder, til især sygeplejestuderende Louise Birk Thomsens store glæde.

Tilbageblik

Året, der gik

Sådan er det gået dem. Den 93-årig Axel kom i mediernes centrum, fordi han var en af de første mandlige sygeplejersker. Nyuddannede Maria fik vrede kolleger på nakken, da hun skrev, at ’løn bare er en bonus’. Louise stod frem og fortalte om at blive syg af at gå på arbejde. Tilbageblik på seks historier, der satte sit præg på Sygeplejersken i 2018

Kirsten Stallknecht Prisen