Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken Årgang 2020 nr. 10

Læs online Download
sy1020_forside - magasinforsiden

Aktuelt

Sygeplejersker med senfølger bliver ikke ladt i stikken

Flere sygeplejersker oplever senfølger efter coronasmitte, og et studie har vist, at hele 12 pct. af de hospitalsansatte på Hospitalsenheden Vest har antistoffer i blodet. Ifølge Dansk Sygeplejeråds kredsformand Anja Laursen skal konkrete initiativer nu sørge for, at der bliver taget hånd om problemet.

Tema: Dobbeltdiagnoser

Stigende antal unge med dobbeltdiagnose

Fra 2005 til 2017 er antallet af unge, der både har en psykisk sygdom og et misbrug af stoffer, fordoblet. “Det er vigtigt at sætte ind, før de kommer skævt ind i voksenlivet,” siger leder og sygeplejerske Heidi Gøtze fra det integrerede behandlingstilbud Stjernevang.

Mødet: Det handler om tillid og omsorg

På behandlingscenter Stjernevang ser sygeplejerske Randi Holdt sin primære rolle som den, der holder brugerne i hånden og hjælper dem med at navigere i et ofte kaotisk liv. “En kerneopgave for sygeplejersker er omsorgen og det menneskelige møde,” forklarer hun

Metoden: "Her ser de mig som Finn"

Finn Sørensen var med egne ord “ødelagt”, da han blev indlagt på Afdeling M på Psykiatrisk Center Sankt Hans. Tre måneder senere kigger han sig selv i spejlet og siger: “Du er sgu et dejligt menneske, Finn.”

Mennesker med ressourcer

Fokus på de gode egenskaber. På dét, der virker for den enkelte. På de ressourcer, alle har. Det er kerneværdierne i mødet med patienterne på Afdeling M, forklarer klinisk sygeplejespecialist Ole Bille

I HVERT NUMMER

Det grå guld

En værdifuld ressource, der ikke må gå tabt

SENIORER. Gruppen af sygeplejersker over 60 år vokser støt, og hvis der ikke gøres en aktiv indsats for at fastholde seniorerne, tager de værdifuld viden og kompetencer med sig, når de forlader arbejdsmarkedet. Mange er villige til at blive længere, men det kræver de rette rammer og vilkår.

Hver en time tæller

Hvis Danmark i fremtiden skal have et velfærdssamfund, der hænger sammen, så har vi behov for et arbejdsmarked, hvor seniorerne kan bruge deres værdifulde kompetencer og erfaringer. Det mener formand for Dansk Sygeplejeråd, Grete Christensen.

Anmeldelser

Anmeldelser

I dette nummer af Sygeplejersken anmeldes bøgerne "Livet efter kræft", "Sårbarhedens kraft - at finde styrke i svagheden", "Vold i familien - viden for fagfolk" samt podcasten "No5 - Noveller, poesi og patienter".

På mit natbord: Deres liv bliver mit

”De mange nordiske forfattere, der har beskrevet livet og tiden med de store, sociale skel, sult og fattigdom i 1800-tallet i Nordnorge og Nordsveriges smukke, men barske natur, har inspireret mig til at læse en nyere bog om den tid."

Test

Test din viden (10/2020)

Mennesker med KOL har behov for styrket egenomsorg for at mestre opblussen (exacerbation) af sygdommen. De har ofte komorbiditet i form af f.eks. hjertesygdom eller osteoporose. I Danmark lever cirka 400.000 mennesker med KOL, en del uden at vide det.

Anders Bording-prisen

Debat

Læserbrev: Find boksehandsken frem

"Sygeplejen har udviklet sig til en meget kvalificeret profession med rod i både naturvidenskabelige og humanistiske værdier. Det er på høje tid, at sygeplejersken anerkendes for dette."

Nyuddannet

Postkort fra de nye sygeplejersker

Henover sommeren har en masse nyuddannede sygeplejersker skulle søge og starte på deres første jobs. Nogle har en helt klar plan for fremtiden, mens andre stadig er på udkig efter drømmejobbet. Men fælles for dem alle er, at de glæder sig til at tage fat på arbejdet som sygeplejerske.

Fremtidens psykiatri

Specialuddannede sygeplejersker løfter psykiatrien

De seneste år har flere regioner skruet op for antallet af pladser på specialuddannelsen i psykiatrisk sygepleje. Det giver god mening, mener både regioner og sygeplejersker. For specialuddannelsen giver bl.a. en helt ny forståelse af mennesker med psykiske lidelser samt værktøjer og kompetencer til selv at igangsætte forbedringsprojekter.