Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Brug værnemidler, hvis du er i tvivl

Efter mange ugers massiv kritik af retningslinjerne for medarbejdere i den kommunale sundheds- og ældrepleje, ændrede Statens Seruminstitut 16. april retningslinjerne, så man nu kan bruge heldækkende visir, hvis man er i tvivl om smitterisiko.

Sygeplejersken 2020 nr. 5, s. 30

Af:

Lotte Dahlmann, journalist,

Kristine Jul Andersen, journalist

Andre patienter skal til nu

Coronaepidemien trækker ud med lavere smittetryk end forventet, og sundhedsvæsenet skal i højere grad tage sig af både patienter med Covid-19 og andre, der også kan kræve intensiv behandling, f.eks. fortsat udredning og behandling på kræft- og hjerteområdet, psykisk sygdom, som det fremgår af Sundhedsstyrelsens anbefalinger den 13. april.

Dagen før deadline (den 20. april) på dette nummer af Sygeplejersken arbejder kommuner og regioner på højtryk med at føre anbefalingerne ud i livet, bl.a. på Odense Universitetshospital, fortæller sygeplejefaglig direktør Mathilde Schmidt-Petersen.

”Vi er ved at skrue op for nogle aktiviteter samtidig med, at vi beholder et Covid-19-beredskab, som vi kan skalere op ved behov. Nogle sygeplejersker skal tilbage og varetage vante opgaver, men det meste er stadig på tegnebrættet.”
(cso)

Er man i tvivl, om der kan være risiko for at smitte i forbindelse med det arbejde, man udfører som sygeplejerske i den kommunale sundheds- og ældrepleje, skal man bruge værnemidler.

Det er efter mange ugers kritik af retningslinjerne på området blevet tilføjet efter et møde mellem sundhedspersonalets faglige organisationer, Sundhedsstyrelsen og Statens Seruminstitut 16. april.

Her blev det for første gang slået fast, at Statens Seruminstitut anerkender, at der i visse arbejdssituationer er risiko for asymptomatisk smitte. Altså, at der er risiko for at smitte, uden at man har symptomer.

Statens Seruminstitut foreslog, at medarbejdere ved hjemmebesøg bruger et heldækkende ansigtsvisir, hvis borgeren eller patienten føler sig utryg ved den tætte kontakt – eller hvis medarbejderen føler sig utryg ved risikoen for smitte.

”Det er en vigtig melding og en sejr for Dansk Sygeplejeråd,” fastslår Dorthe Boe Danbjørg, næstformand i Dansk Sygeplejeråd, der deltog i mødet.

”Ved at indføre et forsigtighedsprincip kan medarbejderne vælge at anvende et heldækkende ansigtsvisir. Det betyder, at situationer, hvor man ikke kan undgå at komme tæt på borgeren, gøres mere tryg. Det betyder samtidig, at vi har fået anerkendt, at fordi asymptomatisk smitte er betydelig, så afspejler det sig nu i de vejledninger medarbejderne skal følge,” siger hun.

Læs artiklen ”Frygter at være smittekilde” på side 28.