Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Arbejdsmiljø, healthcare og boreplatforme

Se overenskomster for Falck Danmark, Bedriftssundhedstjenesten (BST), boreplatforme, Tivoli og lignende virksomheder.

Falck Danmark A/S

Falck Landsoverenskomst er en såkaldt ”minimallønsoverenskomst”, hvilket betyder, at overenskomsten alene fastsætter den absolutte minimumsløn for nyuddannede uden erfaring. Du skal derfor selv forhandle din løn.

Vær opmærksom på, at det kun er minimallønnen, der reguleres i overenskomsten. Hvis du har aftalt en løn, der ligger over minimallønnen vil din løn ikke automatisk blive reguleret, men du har efter overenskomsten ret til en årlig lønforhandling. Kontakt gerne tillidsrepræsentanten og/eller Dansk Sygeplejeråd for nærmere vejledning om lønfastsættelsen og lønforhandlingen.

For lægeklinikker gælder særlig aftale om lønvilkår, fastsat i Aftalen for Falck lægeklinikker.


Arbejdstidsbestemte ydelser

Overenskomsten indeholder ikke satser for tillæg for arbejde uden for normal dagarbejdstid. Efter overenskomstens § 5, skal muligheden for at aftale individuelt forskudstidstillæg drøftes ved lønsamtalen.

Hvis du arbejder uden for normal daglig arbejdstid (den normale daglige arbejdstid ligger mandag til fredag i tidsrummet kl. 7-18), skal du derfor sørge for at få aftalt et fast månedligt forskudttidstillæg, eller et forskudttidstillæg pr. time, der kompenserer for ulempen ved at arbejde aften, nat, weekend og helligdage.


Særligt for ledere

Ledere er ikke omfattet af overenskomsten, idet Falck Danmark A/S ikke ønsker disse stillinger overenskomstdækket, men Dansk Sygeplejeråds Lederforening vejleder konkret og individuelt ledere, der ansættes på individuel kontrakt.

Falck Danmark landsoverenskomst

Aftale for Falck lægeklinikker

Bedriftssundhedstjenesten (BST) og arbejdsmiljø

Dansk Sygeplejeråd har indgået overenskomst med Dansk Arbejdsgiverforening. Overenskomsten dækker de virksomheder, som er medlem af en arbejdsgiverforening, der er medlem af Dansk Arbejdsgiverforening, fx DI eller Dansk Erhverv.

Overenskomsten omfatter sygeplejersker, der ansættes som arbejdsmiljøsygeplejersker eller arbejdsmiljøkonsulenter ved en eller flere virksomheder, et bedriftssundhedscenter eller en branchebedriftssundhedstjeneste. Den omfatter desuden sygeplejersker, der er ansat som arbejdsmiljøsygeplejersker eller arbejdsmiljøkonsulenter.

Det er aftalt, at lønnen forhandles direkte mellem virksomheden og sygeplejersken. Virksomheden har pligt til en gang årligt at tage spørgsmålet om regulering af den enkelte sygeplejerskes løn op til vurdering.

Lønniveauet for den enkelte sygeplejerske skal iflg. overenskomsten følge lønudviklingen, for øvrige ansatte, så der ikke sker væsentlige ændringer i sygeplejerskens lønniveau sammenholdt med virksomhedens øvrige ansatte.

Læs mere om overenskomstens vilkår i oversigten længere nede på siden.

Boreplatforme

Arbejde på boreplatform er som udgangspunkt tilrettelagt som to ugers tjeneste med i alt 168 timers arbejde på platformen og tre ugers frihed.

Overenskomsterne med Semco og Mærsk Olie & Gas følger til dels de vilkår, som er aftalt i brancheoverenskomsten med Dansk Arbejdsgiverforening for arbejdsmiljøkonsulenter.

Overenskomsten med Mærsk Olie & Gas følger i højere grad Brancheoverenskomsten med Dansk Arbejdsgiverforening. Det betyder, at lønnen forhandles individuelt og pensionsordningen følger den pensionsordning, der gælder for øvrige ansatte i virksomheden. Det særlige ferietillæg udgør 1%, jf. ferieloven, og der ydes ikke feriefridage.

Til forskel fra brancheoverenskomsten er der i overenskomsten med Semco aftalt timeløn og ulempetillæg. Feriefridage er konverteret til en kontant godtgørelse. Det særlige ferietillæg er i overenskomsten forhøjet til 1,5%. Pensionsordningen udgør 5,15 + 10,30%, og kan aftales højere. Du kan få 14 dages frihed med løn årligt til efter-/videreuddannelse.

Hess Danmark og Danbor, som også ansætter sygeplejersker til tjeneste på boreplatforme, har afvist at indgå overenskomst med DSR. Ansættelse sker derfor på individuelle vilkår.

DA's overenskomst med DSR

Overenskomst mellem Dansk Arbejdsgiverforening (DA) og Dansk Sygeplejeråd for arbejdsmiljøsygeplejersker og arbejdsmiljøkonsulenter.

Ved overenskomstfornyelsen i 2017 blev der, som et nyt element i overenskomsten, aftalt vilkår om særlig opsparing.

Den særlige opsparing:

  • blev udbygget ved overenskomstfornyelsen i 2020, og udgør herefter:
    5,0% af lønnen pr. 1. marts 2022
    7,0% af lønnen pr. 1. marts 2024

  • er et særligt lønelement, som kommer til udbetaling to gange årligt - ved udgang af juni måned og ved udgangen af december.

  • trækkes ikke af den aftalte løn, men udredes af arbejdsgiveren.

  • beregnes af de samme løndele som den særlige feriegodtgørelse, og på grundlag af den løn, du har tjent i perioden fra henholdsvis 1. januar til 31. juni og 1. juli til 31. december.

Den ferieberettigede løn udgøres af følgende: Al løn (også arbejdstid bestemte ydelser), eget pensions bidrag, arbejdsmarkedsbidrag og bidrag til ATP. Løn under ferie og særlig feriegodtgørelse, samt feriegodtgørelse indgår ikke i beregningen.

Se overenskomsten mellem DA og DSR

Overenskomsten er tiltrådt af flere arbejdspladser, hvilke du kan se i denne oversigt:

BST, der har tiltrådt overenskomsten med Dansk Arbejdsgiverforening

Ansat efter individuel kontrakt

Hvis du ikke er omfattet af en overenskomst, skal du indgå en individuel ansættelsesaftale med din arbejdsgiver. Sammen med funktionærloven, ferieloven mv. vil den danne grundlag for dine løn- og ansættelsesvilkår.

DSR har udarbejdet en standardansættelseskontrakt med vejledning, du kan hente her:

Standardkontrakt (Word-fil til download)

Vejledning ansættelseskontrakt (pdf)

Virksomheder med DSR-overenskomst

Hvis du ikke kan finde den overenskomst, du leder efter, kan det være fordi, virksomheden ikke har indgået overenskomst med DSR. Kontakt DSR for råd og vejledning, hvis du er i tvivl.