Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Husk, at alle er lidt nervøse

Nerverne sidder uden på tøjet, når første dag på sygeplejestudiet melder sig. Men husk, at du ikke er alene om at være nervøs. Alle er nye, alle er startet på en ny uddannelse, og alle skal lige lande i det.

Sygeplejersken 2022 nr. 9, s. 6-7

Af:

Diana Mammen, journalist

studie1

Den 1. februar og den 1. september er to gode dage. Det er her, der starter nye hold på sygeplejeuddannelsen på Københavns Professionshøjskole, og det glæder studievejleder Sara Mikkelsen sig altid til.

”Det er en stor dag. Både for de studerende og for os i studievejledningen. Det er fyldt med mange følelser at starte på en ny uddannelse. Noget, vi derfor minder de studerende om, er, at alle er lidt nervøse og beklemte,” fortæller studievejlederen. 

”Det kan måske se legende let ud for alle andre og se ud, som om de er bedste venner med alle, men det er de jo ikke. Alle er nye og skal lære et fagsprog, 
undervisere, hinanden og omgivelserne at kende,” pointerer Sara Mikkelsen.

På forkant med det svære

Når det kommer til forhold, der kan være svære ved at være ny, så er der et par gengangere, som Sara Mikkelsen ofte hører fra de studerende: At selve studiestarten og studiegrupperne volder dem problemer:

”Mange har meget store forventninger til det at være sygeplejestuderende. Nu skal man have de bedste tre og et halvt år af ens liv, og så kan man ende med at føle sig alene og udenfor og derfor blive slemt skuffet. Så hav gerne høje forventninger til studiet, men giv forventningerne tid til at blive realiseret. Det sker ikke på dag ét,” siger Sara Mikkelsen.

”Studiegrupper kan ligeledes give udfordringer, fordi de studerende også her har en forventning om, at man skal blive bedste venner med dem i gruppen. Men man skal huske, at studiegrupper er et studieredskab, hvor man skal bruge hinanden i fagligt øjemed,” siger studievejlederen.

Hun forklarer, at man sagtens kan finde både andre studiemakkere og mange andre at blive gode venner med. 

Spørg, spørg, spørg

Som studievejleder er det vigtigt for Sara Mikkelsen, at de studerende er trygge. Derfor tager hun og hendes kolleger rundt på alle hold i løbet af de første uger på uddannelsen og hilser på og fortæller, hvordan man benytter sig af studievejledningen. 

”For jo mere tryg man er, jo bedre er man også til at komme til os og fortælle, hvis man har det svært,” siger hun.

Dog behøver det ikke kun være tunge ting, man bruger studievejledningen til at få vendt.

”De studerende skal endelig bare komme forbi. Også hvis de har et spørgsmål, de er i tvivl om, hvem man skal stille det til. Så vedrører det måske ikke os, men vi guider gerne den rette vej. Man kan altid komme til os, så hjælper vi,” slår Sara Mikkelsen fast. 

Hun siger også, at der hos studievejledningen ikke findes dumme spørgsmål, hvor klicheagtigt det end måtte lyde. Men de studerende kan gøre meget for at give sig selv de bedste forudsætninger for en mere gnidningsfri studiestart:

”En stor opfordring er at læse det Studiestartsinfo-brev, man modtager, godt igennem. Her får de studerende oplysninger om alt fra litteratur og log-in til, hvordan man printer, rus-tur og meget mere. Læs det, så bliver mange ting meget nemmere.” 

Studievejlederens huskeliste

 

Vær forberedt
Brug tid på at sætte dig ind i intranet og andre systemer, hvor en masse information, materiale og info om mødetider mv. skal findes. Jo bedre du kender det, jo bedre kan du orientere dig. 

Mød op
Hav så meget fremmøde som overhovedet muligt i starten, for har du været væk nogle dage, så kan man føle, at der er noget, der er gået din næse forbi.

Spørg 
Hvis du er det mindste i tvivl om noget, så spørg. Det gælder også i undervisningen, hvor det er en udbredt misforståelse, at alle forstår alting, fordi de ikke stiller spørgsmål. 

Vær engageret
Gå ind i studiet helhjertet. Det inkluderer selvsagt det faglige som undervisningen og studiegrupper. Men Københavns Professionshøjskole er et slaraffenland af arrangementer, hvor du både kan tage til fredagsbar, kor og banko eller blive medlem af SLS og teaterforeningen. Det gælder også på alle andre uddannelsessteder.

Hav tålmodighed
Hvis første praktikforløb måske ikke lige gik eller var, som du havde håbet, så bare rolig. Du skal nok lære det hele, og hvis det ikke lige var stedet, så skal du et nyt sted hen i andre praktikker.

Brug studievejledningen
En samtale med en studievejleder er fortrolig, så her kan du vende stort som småt. Er du ordblind, har du en diagnose eller andet, der kunne få betydning for studieforløbet, så tal med studievejledningen, der har mange støttemuligheder. 

Kilde: Studievejleder Sara Mikkelsen