Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Plads til alle med ulige CPR-nummer

Som mandlig sygeplejestuderende kan man af og til godt føle sig som en minoritet. På flere sygeplejerskeuddannelser findes særlige loger, hvor mænd kan finde sammen i sociale og faglige fællesskaber.

Sygeplejersken 2022 nr. 9, s. 22-23

Af:

Helle Lindberg, journalist

227284865_1219937235118640_174924248187188300_n-kopier_0

Kun 7 pct. af de optagne på sygeplejestudiet er mænd, og mandlige sygeplejersker udgør blot 3,5 pct. – en kønsfordeling, der har ligget meget stabilt de seneste år.

Som mandlig sygeplejestuderende er det derfor ikke så underligt, hvis du måske føler dig en smule alene, hver gang du træder ind i et klasselokale. Men dét er der råd for. På flere af sygeplejerskeuddannelserne findes der nemlig særlige mandeloger, hvor mændene kan møde hinanden i et maskulint frirum.

”Det er fedt at kunne samle de få mænd, der er på sygeplejestudiet, og at kunne være sammen på kryds og tværs. Det er ikke kun et socialt fællesskab men i høj grad også et fagligt fællesskab, hvor vi spiller bold op ad hinanden,” fortæller Emil Brilner Lund, som er uddannet sygeplejerske fra Københavns Professionshøjskole i 2021.

Emil Brilner Lund er tidligere 'sherif' og aktivt medlem i MASK – Mandlige sygeplejestuderende og sygeplejersker. Logen, der har hjemme på Københavns Professionshøjskole, har eksisteret i mere end 45 år og har i skrivende stund ca. 150 aktive medlemmer – både mænd, som er under uddannelse, og mænd som for længst er blevet flyvefærdige sygeplejersker.

”Vi bruger tid på at hygge os sammen, men rent fagligt sparrer vi også om alt muligt: Hvor man skal i klinik henne, hvor man skal søge job henne, generelle diskussioner om specialer og sygeplejefaget, eller måske bare sjove ting, der er sket på jobbet eller studiet,” fortæller Emil Brilner Lund.

Ikke hemmelig, men med hemmeligheder

Den tidligere sherif fortæller, at niveauet af engagement varierer i MASK. Nogle bruger det meget, andre bruger det lidt mindre. Han kan dog ikke umiddelbart løfte sløret ret meget for logens aktiviteter, da den slags viden er forbeholdt medlemmer.

”Nu er vi jo en loge – og vi plejer at sige, at selvom vi ikke er en hemmelig loge, så er vi en loge med hemmeligheder. Vi har dog f.eks. Etape Bornholm, som er vores årlige løb på Bornholm, der strækker sig over en uge. Her kan du som medlem både løbe med eller nøjes med at heppe fra sidelinjen,” siger han. 

Han understreger samtidig, at MASK er en inkluderende loge, hvor der er plads til alle, som lever op til optagelseskriterierne.

”Når du har gennemgået vores to optagelsesprøver, så er du fuldgyldig broder i MASK. Vi er desuden LGBTQ+-venlige. Alle med et ulige CPR-nummer kan søge om optagelse, og derudover går vi hverken op i baggrund, politisk synspunkt eller seksuel orientering. Vi har f.eks. også medlemmer i logen, som identificerer sig som mænd, men som tidligere har været kvinder,” siger Emil Brilner Lund.

Et afbræk fra strikkeklubben

Emil Brilner Lund lægger vægt på, at hverken han eller de andre medlemmer har det svært med at arbejde i et kvindedomineret fag. Han forklarer, at mandelogen blot skal ses som et afbræk fra en hverdag, hvor man som mand af og til godt kan føle sig som en minoritet.

”Vi plejer at sige med et glimt i øjet, at det jo også er rart nok med en pause fra strikkeklubber og madopskrifter en gang imellem. MASK er et sted, hvor du måske kan få lov til at være lidt mandestereotyp. Her er mulighed for at være sig selv og identificere sig med sine brødre, uden at der bliver set skævt til hinanden,” siger han.

Emil Brilner Lund har ifølge ham selv haft stor glæde af at være medlem af MASK, hvor han har fundet socialt fællesskab og en masse gode kammerater. Han er dog samtidig bevidst om, at en mandeloge ikke nødvendigvis er sagen, blot fordi man er mand og sygeplejerske eller sygeplejestuderende.

”Man skal ville fællesskabet, og man skal være klar på at dyrke det. Derfor er det selvfølgelig også helt fint, hvis man lige mærker efter en ekstra gang, om man nu også rent faktisk har lyst til at være medlem af en mandeloge, inden man søger om optagelse – men hvis man har, så er det bare om at komme afsted,” siger Emil Brilner Lund. 

Her findes der mandeloger

Der eksisterer mandeloger på flere sygeplejerske­uddannelser, bl.a. på:

•    Københavns Professionshøjskole
•    Via University College Campus Aarhus
•    University College Lillebælt i Vejle
•    Via University College Campus Holstebro
•    University College Lillebælt i Odense

Flere af logerne har enten en Facebookgruppe eller en sherif – logens leder – som kan kontaktes personligt via mail eller de sociale medier. 

Det er dog ikke alle mandeloger, der er lige åbne, så der kan være flere som redaktionen ikke kender til. Hvis du er i tvivl, om der findes en mandeloge på dit uddannelsessted, kan du med fordel spørge en mandlig studerende fra et højere modul.