Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Danskere: "Jeg forstår dem godt"

Mange udtrykte opbakning og anerkendelse til sygeplejerskerne, mens enkelte var imod, da Sygeplejersken den 16.-17. juni spurgte tilfældige danskere i Kongens Have i København og på gågaden i Aarhus: ”Hvad tænker du om, at sygeplejerskerne skal strejke?”

Sygeplejersken 2021 nr. 8, s. 30-31

Af:

Helle Lindberg, journalist,

Maria Klit, journalist

Danskerne bakker sygeplejerskerne op

44 pct. af danskerne støtter sygeplejerskernes strejke, og 17 pct. er imod. 35 pct. er hverken for eller imod. Det var status på strejkens første dag, ifølge en undersøgelse Epinion har lavet for DR.
Desuden er 58 pct. af befolkningen enige i, at sygeplejerskerne og andre faggrupper skal have mere i løn. 20 pct. er uenige.

 

Vestsiden

Journalist: Helle Lindberg    Fotos: Michael Berg Pedersen

Lene Thirup

Lene Thirup

Digital konsulent

"Jeg ved ikke helt, hvad jeg synes. Som udgangspunkt mener jeg egentlig, at sygeplejersker får en fin løn sammenlignet med andre faggrupper. Omvendt har jeg også forståelse for, at det langt hen ad vejen er nogle ulidelige vilkår, de arbejder under. Jeg er bare ikke sikker på, at løsningen er at give dem mere i løn – det virker som et plaster på såret. Jeg synes, man i stedet skulle tage fat om nældens rod og prøve at reformere deres arbejdsforhold."

 

Annette Gils

Annette Gils

Håndværker

"Jeg synes, det er godt. Det er på høje tid, at kvindefagene kommer med lønmæssigt. Der kommer heller ingen nye sygeplejersker, hvis de ikke får en ordentlig løn. Jeg arbejder selv i et typisk mandefag og synes ofte, at kvinders arbejde og kvindefag bliver devalueret. Måske er det fordi, vi er relativt nye på arbejdsmarkedet og ikke er vant til at kræve en ordentlig løn?"

 

Maria Johansen

Maria Johansen

Studerende

"Det er rigtig fint, at de strejker. Jeg kan godt forstå det – jeg synes heller ikke, de bliver aflønnet godt nok i forhold til deres arbejde, og hvad de faktisk præsterer. Nogle gange bliver man også bare nødt til at råbe højt for at få det, som man vil have det. Jeg bakker dem helt sikkert op og håber, at de får mere i lønningsposen."

René Thoustrup

René Thoustrup

Kraftvarmeværksarbejder

"Jeg synes ikke, det er godt, at de strejker. Jeg mener, at deres grundløn er okay i forhold til deres arbejdstider, og de får jo også genetillæg og diverse goder. Der findes mange andre jobs med de samme ulemper i hverdagen, hvor de får mindre i løn end sygeplejerskerne. Så kan det godt være, at der er stor forskel på lønnen for en nyuddannet og en sygeplejerske med anciennitet, men det er der også i andre faggrupper."

Henrik

Henrik

Pensioneret læge

"Det er okay. Jeg tror helt sikkert på, at sygeplejerskerne har et lønefterslæb, som skal indhentes. Selvfølgelig er der så forskel på, hvad en sygeplejerske i en lægepraksis og en sygeplejerske på en akutmodtagelse tjener, men grundlæggende mener jeg, at det er fair, hvis de får noget mere i løn."

 

Jean-Pierre

Jean-Pierre

Socialpædagog

"De har min fulde opbakning. Deres indsats under corona har været fremragende, og jeg synes, de fortjener at blive anerkendt for deres arbejde. Derfor er det også fint, at de strejker netop nu, imens pandemien står klart i folks hukommelse. Den vil blive bagatelliseret, som tiden går – og pludselig husker folk ikke længere, hvor vigtigt det er at have sygeplejersker."

 

Østsiden

Journalist: Maria Klit     Fotos: Rie Neuchs

Rie Sorgenfrei

Rie Sorgenfrei

34 år, jurist, København

"Jeg kan sagtens forstå, at de vælger at strejke, og jeg synes, det er i orden. Især under pandemien har de skullet tage fra på et helt uhørt niveau, og det er helt på sin plads, at de får noget mere i løn."

Inessa Ulyanova

Inessa Ulyanova

43 år, oversætter, Hellerup

"Det er selvfølgelig problematisk, når en faggruppe, vi har så meget behov for, strejker. Men hvis ikke sygeplejerskerne skaber noget opmærksomhed omkring sig, så får de ikke noget ud af det. Hvorfor skal de, der arbejder hårdest, have mindst? Lønnen er alt for lav, og de ville ikke strejke, hvis det ikke var absolut nødvendigt. Konflikten varer jo ikke evigt, men forhåbentlig ender den til sygeplejerskernes fordel."

Steen Jensen

Steen Jensen

68 år, pensioneret elektriker, Fredensborg

"Sygeplejerskerne er blevet forbigået flere gange, så jeg forstår dem godt. Man har længe talt om, at lønnen skulle reguleres ud i fremtiden, men det er endnu ikke sket. Nogle vil måske sige, at det er et dårligt tidspunkt at strejke på, men sådan er det bare. Jeg bakker fuldstændig op."

Amanda Andersen

Amanda Andersen

25 år, studerende, KU, Ringsted

"Jeg forstår dem godt, og jeg synes helt klart, at de fortjener mere i løn. Det er et hårdt arbejde, og de slider sig op. Min mormor kender en sygeplejerske, der kun får lidt mere end mig i timen, og jeg er studentermedhjælper. Det er jo sindssygt."

Frederik Borum

Frederik Borum

23 år, lærerstuderende, Søborg

"Sygeplejerskerne er med til at få hele sundhedsvæsenet til at køre rundt, og hvis de vil kæmpe, så skal de gøre det. Det er kun retfærdigt, at de gerne vil have noget mere i løn. Jeg har selv familie, der arbejder i sundhedsvæsenet, så jeg forstår dem og bakker op!"