Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken - 1999 - 16

placeholder - magasinforsiden

I HVERT NUMMER

Synspunkt: Undskyld vi er her

Sygeplejelærerne er utilfredse med overenskomstforhandlingerne. ''Jeg har en klar fornemmelse af, at vi er mange, der påtænker at melde os ud af Dansk Sygeplejeråd,'' skriver Kirsten Lund Christiansen.

Synspunkt: En tur i spjældet

Skal vi stemme eller hvad, spørger sygeplejersker ansat i Vestre Fængsel. De ønsker at blive fritaget for strejkekontingent.

Faglig kommentar: En odyssé

Det synes at være rent tilfældigt, om patienten møder en person, der gider interessere sig for ham og hans problemer.

Tema om Island

Kampen om reviret

Sygeplejeledelse er ikke en automatisk ret for Nordens sygeplejersker. Det er en rettighed, man stadig skal kæmpe for ­ ikke mindst under indtryk af de hastige og store ændringer, der sker inden for sundhedsområdet. SSNs toplederkonference på Island giver topprioritering til ledernes kompetence. Den er alfa og omega i udviklingen af arbejdsmiljøet og kvaliteten af ydelserne til patienterne.

50 procent mere i løn

70 procent af de islandske sygeplejersker sagde deres stillinger op sidste sommer. De ville have mere i løn. Det fik de. Frem til år 2000 bliver der tale om lønstigninger på næsten 50 procent. Avancement og præstationsløn indgår nu i overenskomsterne. Landet mangler omkring 700 sygeplejersker, siger de islandske sygeplejerskers formand Ásta Møller.

Nye krav til lederrollen

Netværk eller alliancer er nogle af de nye modeord i moderne topledelse, hvor målet for den dygtige leder er medarbejdernes succes, hed det på SSNs toplederkonference på Island.

Færøsk vrede

De færøske sygeplejersker kæmper for at bevare deres lederpositioner. Et forslag om centerdannelser på Landshospitalet i Thorshavn med enstrenget ledelse har skabt krise i sygeplejen. I forvejen er sygeplejerskerne ofre for nedskæringer på hospitalet.

Fag

At studere sig selv

Hvad ville der ske, hvis alle eskimoer begyndte at studere eskimologi på bekostning af at leve som en 'rigtig' eskimo? Det spørger forfatterne om i denne artikel. De underviser begge på sygeplejeskoler og finder det en tankevækkende tendens, at det i sygeplejerskernes grunduddannelse er faget selv, der studeres frem for det, som faget retter sig imod ­ nemlig patienterne.

Ikke et ord om mobning

Problemet med mobning er sjældent så sort-hvidt, at man kan trække enkelte elever ud af det sindrige edderkoppespind, som en klasse altid består af. Artiklens forfatter præsenterer en metode, hvor alle de involverede er med. Ingen udpeges som mobber, og der bruges positive ord og anerkendende omtale blandt eleverne.

Baggrund

Fokus på børnenes signaler

Børn med somatiske symptomer kan gemme på en hemmelighed om seksuelle overgreb. På Roskilde Amtssygehus arbejder børneafdelingens sygeplejersker tæt sammen med en psykolog med speciale i seksuelt misbrug af børn. Samarbejdet giver et nuanceret billede af børnene og hjælper dem og deres familier med at få hul på hemmelighederne.