Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

En sygeplejerske mere gi’r liv til flere

Dorthe Boe Danbjørgs velkomst til de nye sygeplejestuderende

Sygeplejersken 2022 nr. 9, s. 2

Af:

Dorthe Boe Danbjørg, Næstforperson i Dansk Sygeplejeråd

Dorthe Boe Danbjørg
Dorthe Boe Danbjørg
Foto: Søren Svendsen
Kære nye sygeplejestuderende.

Stort tillykke med dit valg af uddannelse. Du har truffet et valg, som vil få afgørende betydning. Ikke kun for dig selv, men også for de borgere og patienter, som du vil møde i dit arbejdsliv som sygeplejerske.

Arbejdet som sygeplejerske spænder meget bredt. Som sygeplejerske vil du arbejde med omsorg som fundamentet for sygeplejen. Udover den grundlæggende sygepleje vil du bl.a. skulle håndtere medicin og medicinudregning, arbejde med højteknologi og sygepleje inden for et væld af specialer fra f.eks. sårpleje til højt specialiseret intensiv behandling. Du vil i arbejdet som sygeplejerske møde mennesker i alle aldersgrupper lige fra den nyfødte til det ældre menneske, som er i livets afslutning. 

Som sygeplejerske redder du liv, du forebygger sygdom, fremmer sundhed og lindrer lidelse. Og lige præcis derfor siger jeg så ofte, som jeg kan, at “en sygeplejerske mere gi’r liv til flere”. Sygeplejerskers betydning for patientsikkerhed og patienters overlevelse er dokumenteret gentagne gange. 

De sidste par år har der været stor fokus på sygeplejersker. Både fordi sygeplejerskerne har spillet en helt afgørende rolle under coronapandemien, og pga. den store mangel der er på sygeplejersker. Det gælder ikke kun i Danmark, men globalt. Flere taler om en global omsorgskrise. Hvis den skal løses, kræver det en langt større anerkendelse af både sygeplejens værdi og af de personer, som udfører sygeplejen. 

Derfor er det valg, du har truffet, vigtigt - ikke kun for dig selv men for os alle sammen. Der er brug for flere sygeplejersker, hvis vi skal have et sundhedsvæsen i fremtiden, og her kommer du og alle andre kommende sygeplejersker til at spille en afgørende rolle. 

Med disse ord vil jeg ønske jer alle velkommen til faget og velkommen som kommende kolleger. 

Dorthe Boe Danbjørg, næstforperson i Dansk Sygeplejeråd