Sådan arbejder Kreds Nordjylland for dit arbejdsmiljø
Arbejdsmiljøet - både det fysiske og det psykiske - er afgørende for sygeplejerskers trivsel. Derfor har det en høj prioritet i Kreds Nordjylland.
Foto:
CARSTEN LORENZEN
Arbejdet for et bedre arbejdsmiljø tager udgangspunkt i den strategi, Kredsbestyrelsen har vedtaget - se herunder.
I det daglige står en af kredsens næstforkvinder og en af de faglige konsulenter for at koordinere indsatsen:
Kredsnæstforkvinde Pia Jødal Næss-Schmidt, pij@dsr.dk
Faglig konsulent Lene Linde Pedersen, lel@dsr.dk
Deres arbejde bygger blandt andet på vejledninger fra Arbejdstilsynet, Dansk Sygeplejeråds politikker og undersøgelser samt Kredsbestyrelsens beslutninger.
Arbejdsmiljørepræsentanter
På den enkelte arbejdsplads er arbejdet i MED-udvalget, hvor arbejdsmiljørepræsentanten (AMiR) sammen med andre personalerepræsentanter og ledelsen diskutere de lokale forhold, helt afgørende.
Derfor forsøger Dansk Sygeplejeråd at få valgt så mange sygeplejersker som muligt som AMiR og at uddanne og understøtte deres indsats bedst muligt. Blandt andet ved flere gange om året at invitere den såkaldte trio (tillidsrepræsentant, AMiR og leder) til temadag på kredskontoret.
Se mere her.
Gode råd om arbejdsmiljø fra DSR
Dansk Sygeplejeråd har samlet en lang række råd og anbefalinger om en mange af de største arbejdsmiljøproblemer.
Det psykiske arbejdsmiljø har stor betydning for, hvordan du trives i dit job. Der er hjælp at hente, hvis du oplever et problem. Læs mere her.
Læs om de problemer med det fysiske arbejdsmiljø, du kan komme ud for som sygeplejerske og se, hvordan du kan få hjælp.
DSR rådgiver og vejleder om sygeplejerskers vilkår, ansættelse og arbejdslivDSR rådgiver og vejleder om sygeplejerskers vilkår, ansættelse og arbejdsliv - arbejdstid, barsel og børn, sygdom og fravær, ansættelse og nedsat arbejdsevne.
Ordforklaring
Der skal ifølge loven altid være en arbejdsmiljørepræsentant (AMiR), men det behøver ikke være en sygeplejerske. Ledelsen har pligt til at sørge for uddannelse af AMiR.
Som medlem af DSR har de fleste en tillidsrepræsentant (TR) og alle har en fællestillidsrepræsentant (FTR). De er fagforeningens repræsentant og kan hjælpe med stort og småt.
TRIO’en er det lokale og uformelle samarbejde mellem AMiR, TR og ledelse. DSR inviterer jævnligt TRIO’en til møder og kurser i arbejdsmiljø.
MED står for medindflydelse og medbestemmelse. Ledelse og medarbejdere har en gensidig pligt til at informere hinanden om og drøfte alle de forhold, der har betydning for arbejdsforhold, personaleforhold, samarbejde og arbejdsmiljø. Når der fastlægges retningslinjer for disse forhold, har medarbejderne ret til medbestemmelse.
Arbejdspladsvurdering, APV
Alle arbejdspladser skal udarbejde APV for både det fysiske og det psykiske arbejdsmiljø, og APV´en skal revideres mindst hvert tredje år.
ArbejdspladsvurdringHer kan du læse, hvordan reglerne er om fysisk arbejdspladsvurdring, APV, på Arbejdstilsynets hjemmeside.
Det fysiske arbejdsmiljøHer kan du læse, hvordan en arbejdspladsvurdering af det psykiske arbejdsmiljø foregår hos Arbejdsmiljøweb.
Det psykiske arbejdsmiljøEksterne link om arbejdsmiljø
Nyttige links
Flere organisationer arbejder med arbejdsmiljø - tjek deres hjemmesider her.
Nyttig viden
Du finder meget god viden om arbejdsmiljø hos fx. Arbejdstilsynet og Arbejdsmiljøweb. Her finder du nogle links til nyttig viden.